Mukaddes kelimesinin tahmini anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Mukaddes kelimesinin tahmini anlamı nedir?
  2. Mukaddes ne de ek?
  3. Mukaddesat ne demek TDK?
  4. Mukaddes kelimesi Türkçe mi?
  5. Cemali Mukaddes ne demek?

Mukaddes kelimesinin tahmini anlamı nedir?

Mukaddes kelimesinin tahmini anlamı nedir? (ﻣﻘﺪّﺱ) sıf. (Ar. taḳdіs “temizlemek, kutsal kılmak'tan muḳaddes) Her türlü ayıp ve noksanlıktan arındırılmış, yüce ve kutsal bilinmiş, kutsal, kutsî: Vatan sevgisi bugün her şeyden mukaddes… (Nâmık Kemal).

Mukaddes ne de ek?

Mukaddes kelimesi kutsal anlamı ile Türk Dil Kurumu içerisinde yer almaktadır. Arapça üzerinden çevrim ile Türkçeye bu şekilde yerleşen kelime, aynı zamanda isim olarak da değerlendirilir. Diğer taraftan Mukaddes kelimesini kutsal sözü ile beraber 'mübarek' olarak da dile getirmek mümkün.

Mukaddesat ne demek TDK?

Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu mukaddesat sözcüğü adına, 'Kutsal sayılan her türlü inanç ve davranışlar bütünü' olarak ele almaktadır. Özellikle bir istek ya da bir dilek talep edildiği zaman, bu sözcük tek başına Tanrı'nın takdiri şeklinde kullanılmaktadır.

Mukaddes kelimesi Türkçe mi?

Mukaddes kelimesi Türkçe'de "kutsanmış" anlamına gelir. Arapça ḳds kökünden gelen muḳaddas مقدّس z "kutsanmış" sözcüğünden alıntıdır. ... Mukaddes kelimesi tarihte bilinen ilk kez Daî, Nevhatü'l-Uşşak (1647) eserinde yer almıştır.

Cemali Mukaddes ne demek?

cemal-i mukaddes / cemâl-i mukaddes Kutsal ve kusursuz güzellik.