Tüberküloz hastalığı ne?

İçindekiler:

  1. Tüberküloz hastalığı ne?
  2. Tüberküloz nasıl bulaşır?
  3. Verem tüberküloz nasıl bulaşır?
  4. Tüberküloz nasıl başlar?
  5. Tüberküloz mikrobu vücutta nasıl çoğalır?
  6. Tüberküloz kendiliğinden geçer mi?
  7. Zatürre vereme dönüşür mü?

Tüberküloz hastalığı ne?

Verem hastalığı, yani tıbbi adıyla tüberküloz (TB) hava yoluyla bir bireyden diğerine yayılan, bulaşıcı bir akciğer hastalığıdır. Verem hastalığı Mycobacterium Tuberculosis isimli bakterilerden kaynaklanır. Verem hastalığı tedavi edilebilir ve verem aşısı ile önlenebilir bir hastalıktır.

Tüberküloz nasıl bulaşır?

Hastaların aksırma, öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile hastalık bulaşır. Verem mikrobu güneş görmeyen ve iyi havalanmayan yerlerde saatlerce havada kalabilir. Tedavi olmayan bir verem hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiyi enfekte eder.

Verem tüberküloz nasıl bulaşır?

Tüberküloz hastalığı (verem) mycobacterium tuberculosis isimli bir mikrop aracılığı ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaştırıcı tüberküloz hastası bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması ile havaya karışan basillerin solunum yolu ile sağlıklı bir insanın akciğerlerine ulaşması ile hastalık bulaşmaktadır.

Tüberküloz nasıl başlar?

Sadece solunum yoluyla bulaşır Tüberküloz “ Mycobacterium tuberculosis” ismi verilen ve solunum yoluyla bulaşan bir basilin (mikrop) neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Sadece damlacık enfeksiyonuyla bulaşır, bunun dışında kişinin kullandığı havlu, çatal, bıçak, ya da yiyeceklerle bulaşmamaktadır.

Tüberküloz mikrobu vücutta nasıl çoğalır?

Bir hastalıktan, bakteriler akciğer- de çoğaldıkları zaman söz ederiz. Bu çoğalma, enfeksiyondan aylar, hatta yıllar sonra meydana gelebi- lir. Tüberküloz bakterileri ayrıca kan damarları yoluyla vücudun geri kalan kısımlarına da dağılabi- lirler (örn. lenf düğümleri, merke- zi sinir sistemi, kemikler).

Tüberküloz kendiliğinden geçer mi?

Verem hastalarının erken tanısı ve etkili tedavisi önemlidir. Düzenli tedavi ile haftalar içinde genellikle bulaşma biter. Düzenli ve yeterli tedavi ile de hastalık tümüyle iyileşir.

Zatürre vereme dönüşür mü?

Kişide yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, terleme, göğüste ağrı, kuru ya da balgamlı öksürük, kilo kaybı gibi semptomlar görülüyorsa tüberkülozdan şüphelenilebilir. Tüberküloz çoğunlukla zatürre hastalığı ile de karıştırılabilir. Ancak zatürre hastalığının vereme sebep olabileceğine dair kesin bir bilgi yoktur.