Efor testinde hangi hastalıklar belli olur?

İçindekiler:

  1. Efor testinde hangi hastalıklar belli olur?
  2. Efor testi hemen çıkar mı?
  3. Efor testi ile ne anlaşılır?
  4. Efor testi tansiyon kaç olmalı?
  5. Efor testinde tansiyon yükselmesi ne demek?
  6. Efor halinde tansiyon kaç olmalı?
  7. Efor testi sonuçları nasıl okunur?

Efor testinde hangi hastalıklar belli olur?

Efor testi en çok kalp damar hastalığı (kalbi besleyen atardamarlarda darlık veya tıkanıklık olması) tanısının koyulması ya da bu tanı koyulmuş hastaların takibi için yapılmaktadır. Sporcuların düzenli aralıklarla yaptırması gereken bu test uzman hekimlerin teşhis koyması konusunda oldukça önemli bir işlemdir.

Efor testi hemen çıkar mı?

İşlem sırası ve sonrasında olan göğüs ağrısı veya çarpıntı şikayetlerinizden doktorunuzu ve efor testi hemşiresini haberdar ediniz. Testten 15-20 dakika sonra rapor verilmektedir.

Efor testi ile ne anlaşılır?

Kalp damar hastalıkları ile ilgili pek çok hastalığın tanısı için kullanılan Efor testi, kişiye uygun egzersiz yaptırılarak kalp iş yükünün arttırılması ve yüklenme esnasında kalp kasının beslenmesinde yetersizliğe yol açabilecek bir kalp damar hastalığının olup olmadığının tespiti için yapılır.

Efor testi tansiyon kaç olmalı?

Kan basıncının 180/110'un üstünde olması efor testi için engel teşkil eder ve testin ertelenmesini gerektirebilir. Bu nedenle izin verilen tansiyon ilaçlarınızı test günü de almanız doğru olacaktır.

Efor testinde tansiyon yükselmesi ne demek?

Bilindiği gibi normalde egzersiz ile (yürüme, koşma vs) kan basıncı herkeste yükselir. Onun için tansiyon normalde istirahatte ölçülür. Bununla birlikte normal tansiyonu olan bireylerde efor sırasında aşırı kan basıncının yükselmesi, ileride kalıcı hipertansiyon çıkabileceğinin işareti olabilir.

Efor halinde tansiyon kaç olmalı?

Efor testine nasıl hazırlanmalısınız? Efor testi öncesinde kalp ya da tansiyonla ilgili bazı ilaçların kesilmesi gerekebilir. Doktorunuz tarafından test için kesilmesi gerekecek ilaçlar anlatılacaktır. Kan basıncının 180/110'un üstünde olması efor testi için engel teşkil eder ve testin ertelenmesini gerektirebilir.

Efor testi sonuçları nasıl okunur?

Hastanın göğsüne EKG kaydı amacıyla elektrodlar yapıştırılarak kişinin istirahat halinde nabız ve tansiyonun ölçülür. Devamında kişi yatarken, ayakta ve bir dakika süreyle derin nefes alıp verirken işleme devam edilir ve takiben EKG'niz ölçm yapılır. Testin başlangıcında koşu bandı yavaş ve az eğimle hareket eder.