Danıştay kararları emsal olur mu?

İçindekiler:

  1. Danıştay kararları emsal olur mu?
  2. Danıştay daireleri kaç tane?
  3. Danıştay kararları herkesi bağlar mı?
  4. Danıştayın kaç dairesi var 2021?
  5. Danıştay IDDK kararları kesin mi?
  6. Danıştay kararlarına itiraz nasıl yapılır?
  7. Danıştay kararı bağlayıcı mıdır?
  8. Karar türü birleştirme nedir?
  9. Danistay uyelerinin gorev yerlerini kim belirler?

Danıştay kararları emsal olur mu?

Özellikle Danıştay ve Bölge İdare Mahkemesi kararları, tüm kamu kurumlarınca uyulması zorunlu kararlardan olmamakla birlikte, dava açacak olanlar için emsal teşkil eder.

Danıştay daireleri kaç tane?

Danıştay; dokuzu dava, biri idari daire olmak üzere on daireden oluşur. (1) 27/6/2013 tarihli ve 6494 sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle, bu fıkrada yer alan “Başkanlık Kurulu” ibaresi “Başkanlar Kurulu” şeklinde değiştirilmiştir.

Danıştay kararları herkesi bağlar mı?

Danıştay, tüm idari kararlarını bir inceleme sonucu vermekle beraber inceleme mercii olarak verdiği kararlar merkezi idare ile yerinden yönetim kuruluşları bakımından uyulması zorunlu ve bağlayıcı nitelik taşımaktadır.

Danıştayın kaç dairesi var 2021?

Danıştay, dokuzu dava, biri idari daire olmak üzere 10 daireden oluşacak.

Danıştay IDDK kararları kesin mi?

Ancak, ilk inceleme üzerine verilen kararlara karşı yapılan temyizi haklı bulduğu hâllerde kararı bozmakla birlikte dosyayı geri gönderir. Temyiz üzerine verilen kararlar kesindir.

Danıştay kararlarına itiraz nasıl yapılır?

Danıştay Başkanlık Kurulunun verdiği kararlara itiraz yolu getiriliyor. Danıştayın üye tam sayısının üçte birinin yedi gün içinde başvurması üzerine Başkanlık Kurulu kararlarına Danıştay Genel Kurulu nezdinde itiraz edilebilecek. Genel Kurul, Başkanlık Kurulu kararlarını aynen ya da değiştirerek onaylayabilecek.

Danıştay kararı bağlayıcı mıdır?

Danıştay, tüm idari kararlarını bir inceleme sonucu vermekle beraber inceleme mercii olarak verdiği kararlar merkezi idare ile yerinden yönetim kuruluşları bakımından uyulması zorunlu ve bağlayıcı nitelik taşımaktadır.

Karar türü birleştirme nedir?

İçtihadı birleştirme kararları, Resmi'de yayınlanan, benzer konularda bağlayıcı niteliği bulunan, daireler arası yorum farklıları sonucu ortaya çıkabilecek görüş ayrılığının hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek için belirli bir içtihadın benimsendiği kararlardır. ...

Danistay uyelerinin gorev yerlerini kim belirler?

Danıştay tetkik hakimleri ile savcıları, beş yıl meslekte hizmet etmiş ve olumlu sicil almış idari yargı hakimleri arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca atanırlar. 2. Danıştay tetkik hakimlerinin görev yerleri, Başkanlık Kurulu tarafından belirlenir. Görev yerleri, aynı usulle değiştirilir.