CIF ve FOB değeri nedir?

İçindekiler:

  1. CIF ve FOB değeri nedir?
  2. FOB Acilimi nedir?
  3. Teslim şekli ne demek?
  4. FOB teslim nedir?
  5. FOB teslim şeklinde navlunu kim öder?
  6. FOB işareti nedir?
  7. CIF kuralı nedir?
  8. Ordinoyu kim alır?
  9. Navlun ücreti nasıl hesaplanır?
  10. DDP teslim şekli ne demek?

CIF ve FOB değeri nedir?

Incoterms çeşitlerinden en yaygın olarak kullanılanları, CIF ve FOB kayıtlarıdır. ... Cost, Insurance and Freight (CIF) kaydı, masraflar, sigorta primi ve navlun ödenmiş olarak teslimi ifade ederken; Free on Board (FOB) kaydı, gemi bordasında teslim anlamına gelmektedir.

FOB Acilimi nedir?

İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.

Teslim şekli ne demek?

Teslim şeklinin özellikleri : malların, taşıma vasıtasınca boşaltılmak üzere belirtilen belirli bir noktada alıcıya sağlanması (teslim edilmesi) anlamına gelir. DAP daha önceki DAF, DES, ve DDU'nun yerini almıştır.

FOB teslim nedir?

FOB teriminin açılımı Free on Board'dur. Aynı zamanda gemi güvertesinde teslim ya da küpeştede teslim olarak da bilinmektedir. ... Malzeme nakliye olunacak gemiye taşındıktan sonraki tüm masraflar ve sorumluluklar ise tamamen müşteriye aittir.

FOB teslim şeklinde navlunu kim öder?

FOB (FREE ON BOARD) – Gemi bordasında teslim Taşıma: Ana taşıyıcının masraf ve sorumluluğu alıcıya aittir. Sigorta: Sigorta yaptırma zorunluluğu yoktur. Sigorta işlemleri tarafların karşılıklı anlaşmasına bırakılmıştır. Taşıma modu: Deniz taşıma modu.

FOB işareti nedir?

İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.

CIF kuralı nedir?

CIF teslimi yükleme limanında satıcının malları geminin küpeştesine teslim etmesi ile malın alıcıya tesliminin gerçekleştiğinin kabul edildiği bunun yanında satıcının malları deniz yolculuğuna ilişkin sigortalamakla yükümlü bulunduğunu ifade eder.

Ordinoyu kim alır?

Ordino; Bir poliçenin arkasına ciro edildiği kişiye ödenmesi için yazılan havale emridir, dış ticarette ise tüccarın gümrükteki malını teslim alabilmek için taşıyıcı firmadan yük konşimentosu karşılığında verilen havaledir.

Navlun ücreti nasıl hesaplanır?

Navlun hesaplama formülü nedir? Navlun hesaplama formülü, yükün hacimsel ağırlığını belirlemek için kullanılan formüldür. Eğer yük bir konteyneri doldurmuyorsa kullanılan navlun hesaplama formülü, palet ölçüleri (80×120) x konteyner yüksekliği (2.4) x palet sayısı (5) x 1000 m3'tür.

DDP teslim şekli ne demek?

DDP (Delivered Duty Paid - Vergileri Ödenmiş Teslim) Satıcının Sorumluluğu : Satıcı sözleşme koşullarına uygun malı hazırlar. Kendi ülkesinde ve Alıcı ülkesinde kullanacağı lüzumlu belgeleri hazırlar. İhracat ve İthalat Gümrük işlemlerini tamamlar. ... Teslime kadar malla ilgili bütün masraflar ve riskler satıcıya aittir.