Elemental germanyum nedir?

İçindekiler:

  1. Elemental germanyum nedir?
  2. Germanyum nedir ne ise yarar?
  3. Germanyum tozu nedir?
  4. Silisyum ve germanyum nedir?
  5. Germanyum kim bulmustur?
  6. Yarı iletken maddeler nelerdir?
  7. Yarı iletken nedir örnekler?
  8. Yarı iletken nedir nerelerde kullanılır?
  9. Yarı iletken teknolojiler hangi alanda kullanılır?
  10. Yarı iletken teknoloji nedir?
  11. N-tipi yarı iletkenlik nedir?
  12. N tipi ve P tipi yarı iletken nedir?
  13. N tipi iletken nedir?
  14. Yarı iletken nedir kısaca tanımı?
  15. Katkılı yarı iletken nedir?
  16. Iletken maddeler ne demek?
  17. Yalıtkan çeşitleri nelerdir?

Elemental germanyum nedir?

Germanyum, kimya biliminde yer alan bir element olmakla birlikte doğada oldukça az bulunmaktadır. Bu elementin atom numarası 32dir. ... Periyodik tabloda “Ge” simgesiyle ifade edilmektedir. Germanyum elementi, gümüş grisi bir renge sahiptir ve metalik bir görünüme sahiptir.

Germanyum nedir ne ise yarar?

Germanyum & Immün sistem : AIDS i oluşturan HIV virüsünün kopyalanmasını bloke eder. Vücudun interferon üretimini uyarır, vücudun macrophages üretimini arttırır ve NK lenfositler in fonksiyonlarını geliştirir. Günde 100 – 300 mg alerjileri önlemeye yardim eder ve iyileştirir.

Germanyum tozu nedir?

Germanyum kızılötesi teknolojisinde, fiber optik kablolarda ve güneş pillerinde kullanılan, nadir bulunan gümüş renkli bir yarı iletken metaldir. Teknik olarak, germanyum bir metaloid veya yarı metal olarak sınıflandırılır .

Silisyum ve germanyum nedir?

Germanyum; kimyasal sembolü “Ge”, atom numarası 32, atom ağırlığı 72,64 olan bir elementtir. Periyodik tabloda 4-A grubunda yer alır. Silisyum ve kalay ile aynı gruptadır. Erime noktası 938, kaynama noktası 2833 derecedir. 600-700 derecelik havada oksitlenir.

Germanyum kim bulmustur?

1871'de Dimitri Mendeleyev mevcudiyetini tahmin etmiştir. 1886'da Clemens Winkler, sülfitli mineral argiroditi analiz ederek, şimdiye kadar rastlamadığı bir element elde etti. Memleketine izafeten germanyum adını verdi. Germanyum nadir elementlerden olup, yer kabuğunda % 0,004-0,0007 oranında bulunur.

Yarı iletken maddeler nelerdir?

Yarı iletkenler germanyum, silisyum, selenyum gibi elementler olabildiği gibi; bakır oksit, galyum arsenid, indiyum fosfür, kurşun sülfür gibi bileşikler de olabilir. Yarı iletken devre elemanları şu şekildedir: Diyot. Zener Diyot.

Yarı iletken nedir örnekler?

Yarı İletken Yarıiletken maddeler; elektrik akımına karşı, ne iyi bir iletken nede iyi bir yalıtkan özelliği gösterirler. Elektronik endüstrisinin temelini oluşturan yarıiletken maddelere örnek olarak; silisyum (si), germanyum (ge) ve karbon (ca) elementlerini verebiliriz.

Yarı iletken nedir nerelerde kullanılır?

- Birçok teknolojik araç üretilirken yarı iletken maddeler kullanılır. - Örneğin, transistörler üretilirler yarı iletkenler kullanılır. Çeşitli LED lambalarda, televizyonlarda, telefonlarda kullanılır.

Yarı iletken teknolojiler hangi alanda kullanılır?

Yarı iletkenler birçok elektrik cihazların imalatında kullanılır. Bu cihazlara örnek vercek olursak; diodlar, transistörler ve entegre devrelerdir. Elektroniğin temel yapı taşını oluşturan bu cihazlar güvenilirlikleri, güç verimlilikleri ve düşük maliyetleri nedeniyle geniş bir uygulama alanı bulmuşlardır.

Yarı iletken teknoloji nedir?

Yarı iletken üzerine yapılan mekanik işin etkisiyle iletken özelliği kazanabilen, 'NŞA'da yalıtkan olan maddelerdir. Uygulanan bu dış etki veya etkiler ortadan kaldırıldığında ise yalıtkan duruma geri dönerler. ... Bu özellik elektronik alanında yoğun olarak kullanılmalarını sağlamıştır.

N-tipi yarı iletkenlik nedir?

N-tipi yarı iletkende iletimpentavalent kirlilik atomları tarafından belirtilen serbest elektronlar nedeniyle. Bu elektronlar, yarı iletkenlerdeki kovalent bağları doldurmak için gereken serbest elektronların sayısı bakımından fazla serbest elektronlardır.

N tipi ve P tipi yarı iletken nedir?

N tipi yarı iletken elektron vermeye, P tipi yarı iletken elektron almaya yatkındır. N tipi yarı iletkende serbest elektron fazladır, P tipi yarı iletkende serbest oyuk fazladır. Dışardan madde katkısı yapılarak elde edilen P ve N tipi yarı iletkenler tek başlarına kullanıldıklarında akımı iki yönde de taşıyabilirler.

N tipi iletken nedir?

N-Tipi Yarı iletken Saf silisyumun iletkenlik bandındaki deliklerinin artırılması atomlara katkı maddesi ekleyerek yapılır. Bu atomlar, 5-değerli valans elektronları olan arsenik (As), fosfor (P), bizmut (Bi) veya antimon'dur.

Yarı iletken nedir kısaca tanımı?

Yarı iletken elektrik iletkenliği bakımından , iletken ile yalıtkan arasında kalan maddelerdir. Normal durumda yalıtkan olan bu maddeler , ısı , ışık , manyetik etki ya da elektriksel gerilim gibi dış etkiler uygulandığında bir miktar valans elektronları serbest hale geçerek iletkenleşirler.

Katkılı yarı iletken nedir?

Katkılı yarıiletkenler ise elektronların sayısı ile boşlukların sayısının eşit olmadığı durumlara sahip yarıiletken malzemelerdir. İki alt grupta incelenirler. Si atomlarının birbiriyle bağ yaptıktan sonra dışarıda bir katkı elektronu eklenmesiyle oluşan yarıiletkenlere n-tipi yarıiletkenler denir.

Iletken maddeler ne demek?

Elektrik yüklerinin yani elektronların (elektrik enerjisinin) üzerinden serbestçe akabildiği (geçebildiği) maddelere iletken maddeler denir. Metaller (altın, gümüş, bakır, demir, çinko, alüminyum), çivi, alüminyum folyo, tuzlu su, asitli su, sirke (bazlı su, insan vücudu) iletken maddelerdir.

Yalıtkan çeşitleri nelerdir?

Elektrik akımını iletmeyen maddelere yalıtkan maddeler denir....Yalıtkan maddeler nelerdir?

  • Cam.
  • Plastik.
  • Şekerli su.
  • Kağıt.
  • Porselen.
  • Kauçuk.
  • Yağ
  • Hava.