Bilirkişi Listeleri hangi kurum tarafından hazırlanır?

İçindekiler:

  1. Bilirkişi Listeleri hangi kurum tarafından hazırlanır?
  2. Bilirkişilik görevinin yapmaktan kaçınan kimseye en fazla ne kadar süre disiplin hapsi uygulanabilir?
  3. Bilirkişi hangi durumlarda kendisine verilen görevi yerine getirmekten kaçınabilir?
  4. Bilirkişi gelmezse ne olur?
  5. Mahkeme dosyanın bilirkişiye gönderilmesi ne demek?
  6. Bilirkişilik temel eğitimi kaç yıl geçerli?

Bilirkişi Listeleri hangi kurum tarafından hazırlanır?

MADDE 46 – (1) Bilirkişi listesi, bilirkişilik siciline kayıtlı kişilerin ad ve soyadları, temel ve alt uzmanlık alanları, meslekleri ve 24/3/2016 tarihli ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hükümleri gözetilerek Daire Başkanlığınca belirlenecek diğer hususlar gösterilmek suretiyle bölge kurulları ...

Bilirkişilik görevinin yapmaktan kaçınan kimseye en fazla ne kadar süre disiplin hapsi uygulanabilir?

Madde 60 – (1) Yasal bir sebep olmaksızın tanıklıktan veya yeminden çekinen tanık hakkında, bundan doğan giderlere hükmedilmekle beraber, yemininin veya tanıklığının gerçekleştirilmesi için dava hakkında hüküm verilinceye kadar ve her hâlde üç ayı geçmemek üzere disiplin hapsi verilebilir.

Bilirkişi hangi durumlarda kendisine verilen görevi yerine getirmekten kaçınabilir?

Bilirkişiler, tanıklıktan çekinme sebeplerine veya mahkemece kabul edilebilecek diğer bir sebebe dayanarak bilirkişilik görevini ifadan kaçınabilir (HMK m. 270/II).

Bilirkişi gelmezse ne olur?

Raporunu mazeretsiz olarak zamanında teslim etmeyen bilirkişilere çeşitli yaptırımlar da uygulanabiliyor. ... Ayrıca Bilirkişilik Kanunu çerçevesinde de bu durumda olanlara, bilirkişilik listesinden sürekli çıkarma, bir yıla kadar listeden geçici çıkarma veya uyarma yaptırımı uygulanabiliyor.

Mahkeme dosyanın bilirkişiye gönderilmesi ne demek?

Bilirkişilik, ceza yargılamasının konusu olan uyuşmazlığa ilişkin bir meselenin çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektirtiği hâllerde başvurulan bir usul hukuku kurumudur (CMK m.63). Bilirkişi, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında ise hakim veya mahkeme tarafından görevlendirilir.

Bilirkişilik temel eğitimi kaç yıl geçerli?

(8) Bilirkişilere, bilirkişilik eğitim izni verilen kuruluşlarca teorik ve uygulamalı, toplam altı saatten az olmamak üzere üç yılda bir defa yenileme eğitimi verilir. Bilirkişiler yenileme eğitimine sicile kaydedildiği tarihten itibaren üçüncü yılın içinde katılmak zorundadır.