Dirençler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Dirençler nelerdir?
  2. Elektriksel direnci nelere bağlıdır?
  3. Bakırın Özdirenci nedir?
  4. Direnç ve Özdirenç kavramları arasındaki fark nedir?
  5. Bakır neden iyi iletkendir?

Dirençler nelerdir?

Dirençler elektrik akımına zorluk gösteren elektronik devre elemanlarıdır. Direnç değeri yüksek olursa içinden geçen akım değeri düşük olur. Bu olay Alman bilim adamı Ohm tarafından 1827 yılında bulunmuştur. “Direnç” “R” harfi ile gösterilir, birimi ohm'dur.

Elektriksel direnci nelere bağlıdır?

Bir iletkenin direnci, iletkenin uzunluğuna, iletkenin cinsine ve kesit alanına bağlıdır (iletkenin inceliğine, kalınlığına). ... Telin kesit alanı (kalınlığı) arttıkça, direnci azalır. Kesit alanı S ile gösterilir. Iletken telin kalınlığı arttıkça, direnç azalır, devrede dolanan akım artar.

Bakırın Özdirenci nedir?

Bakırın özdirenci=0.

Direnç ve Özdirenç kavramları arasındaki fark nedir?

Nasıl kütle bir cismin özelliği, özkütle cismin yapıldığı maddenin özelliğiyse; direnç de belli bir şekli, uzunluğu ve boyu olan bir cismin (telin örneğin) özelliği, özdirenç ise bu cismin yapıldığı maddenin (ya da malzemenin) özelliğidir.

Bakır neden iyi iletkendir?

Bakırın gümüşten sonra diğer metallere göre daha iyi bir iletken olmasının temel sebebi çekirdeğe olan bağının diğer metallere göre daha zayıf olmasıdır. Uygun bir potansiyel fark altında son yörüngede bulunan elektron çekirdekten kolayca ayrılıp iletime geçmektedir.