Osmanlıda Muhzır ne demek?

İçindekiler:

  1. Osmanlıda Muhzır ne demek?
  2. Muhzırbaşı ne demek?
  3. Muhzır görevi nedir?
  4. Asesbaşı nedir tarih?
  5. Şuhûdü l hâl ne demek?
  6. Kadı mahkemeleri ne demek?

Osmanlıda Muhzır ne demek?

Eskiden şer'î mahkemelerde dâvâ ile ilgili olanların duruşmada hazır bulunmasını sağlamakla görevli kimse [Hukuk ve cezâ mahkemelerinde aynı işi yapana bugün olduğu gibi mübâşir denirdi]: Kādî ola da'vâcı vü muhzır dahi şâhid / Ol mahkemenin hükmüne derler mi adâlet (Ziyâ Paşa).

Muhzırbaşı ne demek?

Muhzırbaşı ve muhzırlar ise kamu suçlarının dışında kişiler arası anlaşmazlıklarda davalıları mahkemeye celb eden ve kadı hükmünü verdikten sonra davalının hak- kını teslim eden kimselerdi. Muhzırların gördüğü ve kanunnamelerde ihzariye de- nilen bu görev, padişah tarafından muhzırbaşına verilirdi.

Muhzır görevi nedir?

Muhzır (Ar.i.) Osmanlı ilmiye ve hukuk tâbirlerinden biridir. ... Osmanlı şer'î mahkemelerinde davacılar ile dava olunanları mahkemeye getiren kimsedir. Kadıasker mahkemelerinde pek çok muhzır bulunduğu için bunlara bir de baş tâyin ediliyordu (Muhzır başı).

Asesbaşı nedir tarih?

Ases, Osmanlı güvenlik görevlisidir. "Yasakçı" olarak da anılırlar. ... Görevleri karşılığında dükkân sahiplerinden belirli bir ücret almaktaydılar. 16. yüzyıldan itibaren asayişsizliğin artması ile subaşılara destek olarak verilen güvenlik amaçlı bölüklerdir. İdaresini asesbaşı adlı amir üstlenir.

Şuhûdü l hâl ne demek?

Osmanlı Devleti`nde Kadıların bir diğer yardımcısı veya yardımcıları mahkemelerde yargılamaya bir anlamda müşahit ve bilirkişi sıfatıyla katılan şuhudü`l haldir. Bu kişiler şehrin ileri gelenlerinden ve herkes tarafından güvenilir bir konumda olan şahıslardan teşekkül ediyordu.

Kadı mahkemeleri ne demek?

Kadılar görev yaptıkları yöredeki şer'i mahkemelerde pek çok konuda davaya bakmakla görevliydi; nikâh, izdivaç, miras bölüştürme, yetim ve mal-i gâibin muhafazası, vasi tayin ve azli, vasiyetlerin ve vakıfların hükümlerine riayet edilmesinin nezareti, cürüm ve cinayet ve sair bütün davalara şer'i mahkemelerde kadılar ...