Iadei muhakeme talebi nedir?

İçindekiler:

  1. Iadei muhakeme talebi nedir?
  2. Yargılamanın iadesi nedenleri nelerdir?
  3. Yargılamanın yenilenmesi kararı kesin mi?
  4. Yargılamanın iadesi Kanun yolu nedir?
  5. Yargılamanın yenilenmesi yoluna kimler başvurabilir?
  6. Yargılamanın iadesi yoluna başvurulması hükmün icrasını kendiliğinden durdurur mu?
  7. Yargılamanın iadesi yoluna kimler başvurabilir?
  8. Yargılamanın yenilenmesi harca tabi mı?
  9. Yargılamanın yenilenmesi kararı temyiz edilir mi?
  10. Yargılamanın iadesi süresi ne kadar?
  11. Kanun yollarına kimler başvurabilir?
  12. Yargılamanın yenilenmesi harca tabi mi?
  13. Yargılamanın yenilenmesi dilekçesi hangi mahkemeye verilir?
  14. Yargılamanın yenilenmesi talebi hangi mahkeme tarafından karar verilir?
  15. Temyize tabi olmuş kararlara karşı yargılamanın yenilenmesi için nereye başvurulur?
  16. Yargılamanın yenilenmesi hangi makama yöneltilir?
  17. Yargılamanın yenilenmesi hangi makama?
  18. Ceza yargılamasında istinafa kimler başvurabilir?
  19. Kanun yolları nelerdir?

Iadei muhakeme talebi nedir?

Mahkeme tarafından verilerek kesinleşen bir hükümle ilgili olarak, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda belirlenen hallerde (CMK md.311) hükümlü lehine veya aleyhine olarak yeniden yargılama yapılmasına “yargılamanın yenilenmesi” veya “iade-i muhakeme” denilmektedir.

Yargılamanın iadesi nedenleri nelerdir?

“(1) Aşağıdaki sebeplere dayanılarak yargılamanın iadesi talep edilebilir: a) Mahkemenin kanuna uygun olarak teşekkül etmemiş olması. b) Davaya bakması yasak olan yahut hakkındaki ret talebi, merciince kesin olarak kabul edilen hâkimin karar vermiş veya karara katılmış bulunması.

Yargılamanın yenilenmesi kararı kesin mi?

Yargılamanın yenilenmesi, sadece kesinleşmiş olan esasa ilişkin son kararlara karşı başvurulabilecek bir yasa yoludur. Maddi alanda kesin hüküm gücü bulunmayan kararlara karşı yargılamanın yenilenmesi yoluna başvurulamaz.”

Yargılamanın iadesi Kanun yolu nedir?

Olağanüstü kanun yolu olarak 374-381 maddeleri arasında düzenlenen Yargılamanın İadesi Hukuk Muhakemesi Kanunu; mahkemece verilmiş kararın değişmesine neden olabilecek yeni delillerin ve olayların yaşanması durumunda, her iki tarafın da yargılamanın iadesi başvurusunda bulunmasını mümkün hale getirir.

Yargılamanın yenilenmesi yoluna kimler başvurabilir?

Cumhuriyet Savcısı ve Beraat eden sanık ise hem lehe hem de aleyhe başvurabilir. Yine katılan sıfatının alabilecek şekilde suçtan zarar gören de sanık veya hükümlü aleyhine yargılamanın yenilenmesi yoluna başvurabilecektir. Yargılamanın Yenilenmesi yoluna başvuruda süre sınırı bulunmamaktadır.

Yargılamanın iadesi yoluna başvurulması hükmün icrasını kendiliğinden durdurur mu?

(1) Yargılamanın iadesi davası, hükmün icrasını durdurmaz. Ancak dava veya hükmün niteliğine ve diğer hâllere göre talep üzerine icranın durdurulmasına ihtiyaç duyulursa, yargılamanın iadesi talebinde bulunan kimseden teminat alınmak şartıyla iade talebini inceleyen mahkemece icranın durdurulması kararı verilebilir.

Yargılamanın iadesi yoluna kimler başvurabilir?

Bu kanun yolunun amacı; hükmün kesinleşmesinden sonra ortaya çıkan önceki yargılamada mevcut hatanın giderilmesidir. Bu kanun yoluna hükümlü, şayet ölmüş ise eşi, üstsoyu, altsoyu ve yasal temsilci ancak kişinin lehine olacak şekilde başvurabilir.

Yargılamanın yenilenmesi harca tabi mı?

YARGILAMANIN YENİLENMESİ NİSBİ HARCA TABİDİR. Taraflar arasındaki yargılamanın iadesi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

Yargılamanın yenilenmesi kararı temyiz edilir mi?

Mahkemece isteğin kabulüne karar verilmiştir. Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşmiş hükümlere karşı başvurulabilen fevkalade bir kanun yolu olup HUMK.nun 445-454 maddelerinde düzenlenmiştir. ... Mahkemenin, dava sonucu verdiği kararlara karşı da temyiz yolu açıktır.

Yargılamanın iadesi süresi ne kadar?

tarihten itibaren üç ay ve her hâlde iade talebine konu olan hükmün kesinleşmesinden itibaren on yıldır. (2) 375 inci maddenin birinci fıkrasının (ı) bendinde yazılan sebepten dolayı yargılamanın yenilenmesi süresi ilama ilişkin zamanaşımı süresi kadardır.

Kanun yollarına kimler başvurabilir?

Katılana verilen en büyük hak kanun yoluna başvurma hakkıdır, cumhuriyet savcısına bağlı kalmadan bu başvuru yapılabilir. Aynı şekilde davaya katılan olma hakkı kabul edilmeyen, reddedilen ancak suçtan maddi ya da manevi zarar görmüş kişilerinde kanun yoluna başvuru hakkı bulunur.

Yargılamanın yenilenmesi harca tabi mi?

Yargılamanın yenilenmesi davası, 1086 sayılı mülga HUMK'nın 445. ve devamı maddeleri hükmü uyarınca, bağımsız bir dava niteliğindedir. Açıklanan nedenle ve 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 10. maddesi hükmüne göre, yargılamanın yenilenmesinin kabulü üzerine cereyan edecek davalar, yeni davalar gibi harca tabidir.

Yargılamanın yenilenmesi dilekçesi hangi mahkemeye verilir?

Yeniden yargılama talebinde bulunulması yargılanmanın yenilenmesi dilekçesi ile daha önce karar veren mahkemeye yapılacaktır. Kararı veren mahkemenin hükmü Yargıtay'ca temyiz edilse bile bu durumda da ilk derece mahkemesine yargılanmanın yenilenmesini talep etmek gerekir.

Yargılamanın yenilenmesi talebi hangi mahkeme tarafından karar verilir?

Yargılamanın yenilenmesi talebi kural olarak esas kararı veren mahkemeden istenir. İ. Y.U.K. md.53/2 göre yargılamanın yenilenmesi talebi esas kararı veren mahkemece karar bağlanır.

Temyize tabi olmuş kararlara karşı yargılamanın yenilenmesi için nereye başvurulur?

HUMK.nun 445. maddesindeki nedenlerden birisinin mevcut olması halinde, yargılamanın yenilenme istemede hukuki yararı olan tarafça yasada öngörülen sürelerde bu yola başvurulabilir. Başvuru, hükmü vermiş olan mahkemeye yapılır.

Yargılamanın yenilenmesi hangi makama yöneltilir?

Yargılamanın yenilenmesini olağanüstü bir kanun yolu olarak nitelendiren öğreti ve yargı kararlarında yargılamanın yenilenmesi yoluna mahkemelerin sadece kesin/kesinleşmiş kararlarına karşı yapılabileceği ifade edilmektedir.28 İYUK'un 53/1. maddesine göre Danıştay, bölge idare, idare ve vergi mahkemelerinden verilen ...

Yargılamanın yenilenmesi hangi makama?

Yargılamanın yenilenmesini olağanüstü bir kanun yolu olarak nitelendiren öğreti ve yargı kararlarında yargılamanın yenilenmesi yoluna mahkemelerin sadece kesin/kesinleşmiş kararlarına karşı yapılabileceği ifade edilmektedir.28 İYUK'un 53/1. maddesine göre Danıştay, bölge idare, idare ve vergi mahkemelerinden verilen ...

Ceza yargılamasında istinafa kimler başvurabilir?

İstinaf Kanun Yoluna Kimler Başvurabilir? (CMK 260/1, 262) İstinaf kanun yoluna başvurabilecek sujeler: Katılan, katılma talebi reddedilenler, katılma talebi karara bağlanmayanlar, sanık ve bu kişilerin avukatları, sanığın yasal temsilcisi ve eşi.

Kanun yolları nelerdir?

Kesinleşmemiş kararlara karşı gidilen kanun yolları itiraz, istinaf ve temyiz olup bunlar olağan kanun yollarıdır. Buna karşılık kesinleşmiş kararlara karşı olağanüstü kanun yolları ise, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın itirazı, kanun yararına bozma ve yargılamanın yenilenmesidir.