6085 sayılı Kanun nedir?

İçindekiler:

  1. 6085 sayılı Kanun nedir?
  2. Sayıştay denetçileri hangi kanuna tabi?
  3. Sayıştay hangi davalara bakar?
  4. Hesap yargılaması nedir?
  5. Teşebbüsler Sayıştay denetimine tabi mi?
  6. Sayıştay denetçileri Neyi denetler?
  7. Sayıştay yetkileri nelerdir?
  8. Sayıştay bir mahkeme midir?
  9. Hesap Mahkemesi hangi organ?
  10. TCDD Sayıştay denetimine tabi mi?
  11. SGK Sayıştay denetimine tabi mi?
  12. Sayıştay nereleri denetlemez?
  13. Sayıştay kim adına denetleme yapar?
  14. Bütçede Sayıştay denetimi nedir?
  15. Sayıştay denetimi hangi denetimleri içerir?

6085 sayılı Kanun nedir?

(1) Bu Kanunun amacı; kamuda hesap verme sorumluluğu ve mali saydamlık esasları çerçevesinde, kamu idarelerinin etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak çalışması ve kamu kaynaklarının öngörülen amaç, hedef, kanunlar ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olarak elde edilmesi, muhafaza edilmesi ve kullanılması ...

Sayıştay denetçileri hangi kanuna tabi?

(2) Yönetim mensuplarının, 657 sayılı Kanunda yazılı nitelikleri taşımaları gerekir. Bunlar, 657 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde Sayıştay Başkanının onayı ile atanır. Yönetim mensupları, 657 sayılı Kanuna tabi olarak yönetim birimlerinde çalışan görevlileri ifade eder.

Sayıştay hangi davalara bakar?

Sayıştay, kamu kurum ve kuruluşlarla ilgili gelir, gider ve mallarına ilişkin raporlar hazırlayan yargı kurumudur. Son günlerde yolsuzluk ve usulsüzlük raporlarıyla gündeme Sayıştay, kamu kurum ve kuruluşlarla ilgili gelir, gider ve mallarına ilişkin raporlar hazırlayan yargı kurum.

Hesap yargılaması nedir?

kamu giderleri ile ilgili olarak sorumluların hesap ve işlemlerini yargılamak ve kesin hükme bağlamak yetkisine sahip Sayıştay tarafından yerine getirilen bir yargısal faaliyet ve görevdir.

Teşebbüsler Sayıştay denetimine tabi mi?

"Bu nedenle genel ve katma bütçeli olmayan diğer kamu idareleri kanun koyucu tarafından Sayıştay denetimine tabi tutulmak istenirse kurumların kuruluş kanununa bu yönde hüküm konulurdu. 6085 sayılı Sayıştay Kanunu ile birlikte kamu kaynağı kullanan merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ...

Sayıştay denetçileri Neyi denetler?

Sayıştay; Kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler ve sonuçları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisine doğru, yeterli, zamanlı bilgi ve raporlar sunar.

Sayıştay yetkileri nelerdir?

Sayıştay'ın Görev ve Yetkileri
  • Merkezî yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir, gider ve mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetleme,
  • Mahallî idarelerin hesap ve işlemlerini denetlemek ve kesin hükme bağlama,
Daha fazla öğe...•BE

Sayıştay bir mahkeme midir?

Gelinen son nokta itibariyle, Anayasa Mahkemesi'ne göre Sayıştay, so- rumluların hesap ve işlemleri kesin hükme bağlama görevini ifa eder- ken bir yargı organı yani mahkemedir.

Hesap Mahkemesi hangi organ?

Sayıştay, merkezî yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak ve kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmakla ...

TCDD Sayıştay denetimine tabi mi?

TCDD de, Sayıştay denetiminden çıkarılıyor.

SGK Sayıştay denetimine tabi mi?

Başka bir düzenleme yapılmaması durumunda SGK artık her yıl Sayıştay tarafından denetlenmeyecek ve oluşturulan rapor kamuoyu ile paylaşılmayacak.

Sayıştay nereleri denetlemez?

Sayıştay'ın Denetleyemediği Kurumlar
  • Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları
  • Köyler.
  • Türkiye Futbol Federasyonu.
  • TBMM.
  • Vakıf Üniversiteleri.
  • Siyasi Partiler.
  • Yargı organları
  • TSK'nın devlet malları dışındaki malları

Sayıştay kim adına denetleme yapar?

Anayasamıza ve 6085 sayılı Sayıştay Kanununa göre Sayıştay'a; Merkezî yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir, gider ve mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetleme, ... Kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmak görevleri verilmiştir.

Bütçede Sayıştay denetimi nedir?

(2) Sayıştay; kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler. ... Sayıştay incelemesi, Sayıştayın kesin hükme bağlama ve denetim dışında kalan diğer çalışmalarıdır.

Sayıştay denetimi hangi denetimleri içerir?

Sayıştay denetimi, düzenlilik denetimi ve performans denetimini kapsar.