Çeltik Tarlası nasıl olur?

İçindekiler:

  1. Çeltik Tarlası nasıl olur?
  2. Çeltik ekimi ne zaman yapılır?
  3. Çeltik nasıl bir şey?
  4. Çeltik kaç ayda hasat edilir?
  5. Çeltik Suyu ne zaman kesilir?
  6. Çeltik yetiştiriciliği en fazla nerede yapılır?
  7. Bir dönümden ne kadar pirinç çıkar?
  8. Çeltik nasıl bitki?
  9. Pirinç ne zaman toplanır?
  10. Çeltik kaç günde başak çıkarır?
  11. Çeltik ne kadar su ister?
  12. Türkiye'de çeltik en çok nerede yetişir?
  13. Çeltik nasıl pirinç olur?

Çeltik Tarlası nasıl olur?

Çeltik tarlası sonbaharda, soklu pullukla derin bir sürümle hazırlanmaya başlanır. Kışı bu şekilde geçiren tarla, ilkbaharda derin olmak üzere ikilenir. Daha sonra sedde ve tirlerle çevrili tarlaların yapımından sonra diskaro veya kazayağı ile hafif toprak işlemesi yapılır. Çeltik yazlık ekilen bir bitkidir.

Çeltik ekimi ne zaman yapılır?

Ekim zamanını yetiştirilecek çeşidin vejetasyon süresi, hava ve sulama suyu sıcaklığı belirler. Çeltik için çimlenme ve fide devresinde en uygun sıcaklık 18-35 derecedir. Çeltik ekimi yapılması için su sıcaklığının en az 12 derece olması gerekir. Bölgemizde Mayıs ayının 1.haftasından sonra ekim yapılması uygundur.

Çeltik nasıl bir şey?

Pirinç veya çeltik, buğdaygiller familyasından mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan otsu bir bitki türü. Çeltik, kabuğu çıkarılmamış pirinç, işlenmemiş pirinç tanesi gibi anlamlara gelmektedir. Dünya nüfusunun yarısından fazlası için beslenmede büyük bir önem taşır.

Çeltik kaç ayda hasat edilir?

Buranın çeltik ekimi Mayıs ayında başlar, hasat zamanı ise Kasım ayı sonuna kadar sürüyor.

Çeltik Suyu ne zaman kesilir?

Hasattan 15–20 gün önce tarlaya su akışı durdurulmalı ve tavalardaki su boşaltılmalıdır. Ekimi izleyen 5–6 günün sonunda çeltik tavalarının suyu tarla yüzeyinde su kalmayacak şekilde kesilir. Bu süre içinde çimlenen bitkilerin kökleri toprağa iyice tutunur.

Çeltik yetiştiriciliği en fazla nerede yapılır?

Ülkemizde en çok üretimi yapılan bölge Marmara'da Edirne ilidir. Ayrıca Marmara dışında Karadeniz ve ege Bölgelerinde de yetiştirilmektedir. Ülkemizde çeltiğin yetiştirildiği bölgelerden Edirne dışında Çorum, Sinop, Samsun, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Kastamonu illerinde de çeltik yetiştiriciliği devam etmektedir.

Bir dönümden ne kadar pirinç çıkar?

Dönüme ortalama 800 kilogram verim bekliyoruz.

Çeltik nasıl bitki?

Pirinç veya çeltik (Oryza sativa) bitkisi, Poaceae (Gramineae) familyasına ait tek yıllık, tek çenekli bir bitkidir. Tüketim amacıyla Oryza pirinç çeşitleri yetiştirilir ve bitkilerin tohumları toplanır. Çoğunlukla, pirinç tek yıllık bir bitkidir.

Pirinç ne zaman toplanır?

Zamanında Hasat Yapmak; bu neden önemlidir? Çeltik bitkisinin yetişme dönemi (fideden hasada kadar) 95 gün (erkenci çeşitler) ile yaklaşık 250 gün (geççi çeşitler) aralığında değişmektedir. Orta erkenci çeşitler ise ekimden 120-150 gün sonra toplanabilir.

Çeltik kaç günde başak çıkarır?

Ilıman iklim bölgelerinde, ekimden hasada kadar ortalama 130-150 gün geçer.

Çeltik ne kadar su ister?

Bununla beraber uygulamada su tüketimi kayıplardan dolayı tahmin edilen miktardan çok daha fazla gerçekleşmektedir Ayrıca, çeltik üretiminde 1 kg ürün için 1000-1200 litre suyun yeterli olduğu ancak uygulamada bu miktarın 4000-5000 litreye ulaştığı belirtilmektedir (Özgenç ve Erdoğan, 1988).

Türkiye'de çeltik en çok nerede yetişir?

Ülkemizde en çok üretimi yapılan bölge Marmara'da Edirne ilidir. Ayrıca Marmara dışında Karadeniz ve ege Bölgelerinde de yetiştirilmektedir. Ülkemizde çeltiğin yetiştirildiği bölgelerden Edirne dışında Çorum, Sinop, Samsun, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Kastamonu illerinde de çeltik yetiştiriciliği devam etmektedir.

Çeltik nasıl pirinç olur?

Yetişmesi ve başak olgunluğunu yaklaşık 5 ayda tamamlayan çeltik yetişirken sürekli tarlalar su altında bırakılıyor, belirli olgunluğa erişen çeltikleri biçerdöverlerle hasat edilerek kurutuluyor. Son aşamada pirinç fabrikalarına satılan çeltikler, kabuklarından ayrılıp pirinç haline getirerek tüketicilerle buluşuyor.