Fiil kelime nedir?

İçindekiler:

  1. Fiil kelime nedir?
  2. Durum fiili nedir Türkçe?
  3. Hareket fiili ne demek?
  4. Iş oluş hareket bildiren kelimelerin sonda olduğu cümlelere ne denir?

Fiil kelime nedir?

Varlıkların bir zaman ve mekan kapsamı dahilinde bulundukları her türlü hareket, durum, oluş ve kılışları bildiren sözcüklere fiil denir. Örneğin “başla-, otur-, tut-, bak-, fırlat-” gibi sözcükler bir eylem yani bir hareket ifade ederler. Bu nedenle bu tarzdaki sözcüklere fiil denilmektedir.

Durum fiili nedir Türkçe?

Cevap Durum fiileri öznenin içinde bulunduğu durumu anlatan fiillerdir. Yani yapılan eylem öznenin kendi isteğiyle gerçekleşecek ve ayrıca hala haraket halinde olursa bunlara durum fiil veya durum eylemi denir. Ancak cümlede gerçekleşen eylemden etkilenen herhangi bir nesne bulunmaz, çünkü nesneye ihtiyaç duyulmaz.

Hareket fiili ne demek?

Fiilde hareket, fiilin temel anlamını ifade eder. Fiiller taşıdıkları temel anlamlara göre türlere ayrılırlar. Öznenin iradesiyle, bir nesne üzerinde gerçekleşen, öznenin nesneyi etkilediğini ve o nesnenin de etkilendiğini gösteren fiillerdir. Bu fiiller geçişlidir, yani nesne alarak kullanılırlar.

Iş oluş hareket bildiren kelimelerin sonda olduğu cümlelere ne denir?

İş,oluş,hareket veya durum bildiren sözcük cümlenin sonunda ise cümlemiz kurallı cümledir. İş,oluş,hareket veya durum bildiren sözcüklere ise fiil denir. Yani fiil sonda ise cümlemiz kurallı cümledir. Eğer sonda değil ortada veya başka bir yerde ise cümlemiz devrik cümle olur.