Hipec ameliyatı nedir?

İçindekiler:

  1. Hipec ameliyatı nedir?
  2. Hipec açılımı nedir?
  3. Hipek nasıl yapılır?
  4. Hipec ameliyatı kaç saat sürer?
  5. Peritoneal ne demek?
  6. Debulking Hipec nedir?
  7. Kemoterapi başarı oranı nedir?
  8. Peritoneal kanser ne demek?
  9. Peritoneal yüzey nedir?
  10. Sitoredüktif cerrahi ne demek?
  11. Debulking ameliyatı ne demek?

Hipec ameliyatı nedir?

Hipertermi intraperitoneal kemoterapi (HIPEC), abdominal boşluğun ısıtılmış kemoterapi ilaçlarıyla doldurulmasını içeren bir kanser tedavi yöntemidir. Aynı zamanda, "sıcak kemoterapi" olarak da bilinen HIPEC, karın bölgesinden tümörler veya lezyonlar çıkarıldıktan sonra gerçekleştirilen bir cerrahi operasyondur.

Hipec açılımı nedir?

HIPEC; Hipertermik karın içi kemoterapi —Karın içi sıcak kemoterapi) "Hyperthermic Intraperitoneal Chemotherapy" adı verilen ve kanser tedavisinde son yıllarda adından sıkça söz edilen bir tedavi şeklidir.

Hipek nasıl yapılır?

HİPEK uygulaması karın içi tümör temizliğini takiben yapılır. Tümör temizliğinin ardından karın alt ve üst kadranlarına ikişer adet olmak üzere toplam dört adet dren yerleştirilir. Drenlerin dışarıda kalan uçları HİPEK cihazına ( kemoterapi sıvısını ısıtan özel bir cihazdır ) monte edilir.

Hipec ameliyatı kaç saat sürer?

Bu işlem yaklaşık 1-1.5 saat sürer.

Peritoneal ne demek?

Karın zarı ya da peritoneum (ya da periton), abdomen ve pelvis boşluğu duvarlarının iç yüzünü ve bu boşlukta yer alan tüm organları saran veya örten zara verilen isimdir.

Debulking Hipec nedir?

Primer debulking cerrahisi denilen bu cerrahi işlemde, tüm tümörlü dokuların çıkartılması ve geride gözle görülür tümör bırakılmaması amaçlanmaktadır.

Kemoterapi başarı oranı nedir?

YAŞAM ORANI 20 YILDA YÜZDE 16 ARTTI Bu oran günümüzde daha da başarılıdır. Kemoterapiye duyarlı kanserleri ele aldığımızda 5 yıllık yaşam oranı testis kanserlerinde yüzde 96, meme kanserinde yüzde 89, Hodgkin hastalığında yüzde 86, kolon kanserinde yüzde 65'tir.

Peritoneal kanser ne demek?

Karın içi organları kaplayan ince bir tabaka olan karın zarının (peritonun) kötü huylu tümör hücreleri tarafından tutulmasına ya da etkilenmesine peritoneal karsinomatozis yani karın zarı kanseri denir. Genellikle ileri evrelerde teşhis edilen bu kanser türü başka bir kanserin karın zarına yayılması sonucu oluşur.

Peritoneal yüzey nedir?

Periton, sindirim sistemini, karaciğeri ve üreme organlarını örten iki katmanlı bir zardır. Epitel hücrelerinden oluşur ve organları saran sargıya benzer bir görünümü vardır.

Sitoredüktif cerrahi ne demek?

Sitoredüktif cerrahi Sugarbaker (5) tarafından tanımlanmış bir dizi organ rezeksiyonu ve peritonektomi prosedürüdür. Amaç intraabdominal kavitede gözle görülebilir tümör bırakmayacak şekilde tümöral doku, organ ve/veya peritoneal yüzeylerin çıkarılmasıdır.

Debulking ameliyatı ne demek?

Büyük ve hacimli kanser dokusu bulunması durumunda çevre organlara zarar vermemek için tümörün tamamı değil de bir kısmı veya büyük bölümü çıkartılabilir, işte bu duruma tümör hacmini azaltan (debulking) kanser ameliyatı (cerrahisi) adı verilmektedir.