Talasemi tanısı nasıl konulur?

İçindekiler:

  1. Talasemi tanısı nasıl konulur?
  2. Akdeniz anemisi nin çocuğu olur mu?
  3. Talasemi kanda nasıl anlaşılır?
  4. Talasemide Hangi kan değeri yüksektir?
  5. Akdeniz anemisi hastalığı ölümcül mü?

Talasemi tanısı nasıl konulur?

Doğumdan sonra talasemi belirtileri gösteren veya kansızlık nedeniyle getirilen çocuklarda tanı konur. Taşıyıcı kişiler hafif kansızdır ve tedaviye ihtiyaç yoktur. Hasta olanlarda ise ağır kansızlık vardır; anne, baba ve çocuğun tam kan sayımı, hemoglobin elektroforezi ve genetik tetkikleri yapılarak kesin tanı konur.

Akdeniz anemisi nin çocuğu olur mu?

· Akdeniz anemisi hastası olan bir birey, sağlıklı bir kişi ile evlenirse doğacak çocuklar sağlıklı taşıyıcılar olur. · İki talasemi taşıyıcı evlenirse, doğacak çocuklar yüzde 50 ihtimalle taşıyıcısı, yüzde 25 ihtimalle hasta, yüzde 25 ihtimalle sağlıklı olur.

Talasemi kanda nasıl anlaşılır?

Tanı, hemoglobin elektroforezi adı verilen test ile konur. Bu testte HbA2 düzeyi %3-7 arasındadır. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı hastalık olarak kabul edilmez. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı olan bir birey, kendisi gibi birisiyle evlenirse %25 oranında akdeniz anemisi olan çocuklarının olma ihtimali vardır.

Talasemide Hangi kan değeri yüksektir?

Tam kan sayımı: Bu test, belirli bir kan hacmindeki farklı kan hücrelerinin boyutu, sayısını ve olgunluğu hakkında bilgi verir. Hemoglobin elektroforezi: Bu test HbA, HbA2 ve HbF düzeyi hakkında bilgi verir. Talasemi hastalarında HbA düşük, HbA2 yüksektir.

Akdeniz anemisi hastalığı ölümcül mü?

Akdeniz anemisi ölümcül bir hastalık değildir.