392 muhasebe kodu nedir?

İçindekiler:

  1. 392 muhasebe kodu nedir?
  2. 392 Diğer KDV hesabı nedir?
  3. 391 hesap nasıl çalışır?
  4. 192 hesap nerede kullanılır?
  5. 191 indirilecek KDV nedir?
  6. Tecil edilecek KDV hangi hesapta izlenir?
  7. KDV hangi hesapta ve ne şekilde izlenir?
  8. Devreden KDV nasıl hesaplanır?
  9. 391 Hesaplanan KDV nereye yazılır?
  10. 191 indirilecek KDV ne zaman kullanılır?
  11. Tecil edilecek KDV ne demek?
  12. Devreden KDV bilançoda nereye yazılır?
  13. Sonraki döneme devreden KDV ne demek?
  14. Devreden KDV ne tarafa yazılır?
  15. Hesaplanan KDV nereye yazılır?
  16. Hesaplanan KDV ne tarafa yazılır?

392 muhasebe kodu nedir?

392-Diğer KDV” hesabının açıklamasında “teşvikli yatırım mallarının iptalinden doğan ve ertelenen Katma Değer Vergisi ve ihraç kayıtlı satış nedeniyle ertelenen ve terkin edilecek Katma Değer Vergisi gibi ihtiyaca göre bölümlenir.” ifadesinden hareketle, bir paralellik sağlanması amacıyla ihraç kayıtlı satışlarda ...

392 Diğer KDV hesabı nedir?

DİĞER KATMA DEĞER VERGİSİ HESAPLARI Teşvikli yatırım mallarının ithalinde, gümrük idareleri bakımından tarh ve tahakkuk ettirilen ve teminat karşılığında ertelenen katma değer vergisi tutarı bu hesabın borcuna, 392 Diğer KDV hesabının alacağına kaydedilir.

391 hesap nasıl çalışır?

  1. 391 HESAPLANAN KDV HESABI.
  2. 391 Hesaplanan KDV Hesabı: İşletme tarafından, her türlü mal ve hizmetin satılması sırasında alıcılardan tahsil edilen katma değer vergilerinin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.
Daha fazla öğe...

192 hesap nerede kullanılır?

192 no lu Diğer KDV hesabı; KDV Kanunu gereğince KDV iadesini gerektiren istisnalar ile 29/2 nci madde gereği indirimli orana tabi mal teslimi nedeniyle iade edilmesi gereken KDV nin izlendiği bir hesap olarak çalıştırılması gerekmektedir.

191 indirilecek KDV nedir?

191 İndirilecek Katma Değer Vergisi (KDV) Hesabı 191 İndirilecek KDV Hesabı, her türlü mal ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen katma değer vergisinin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.

Tecil edilecek KDV hangi hesapta izlenir?

392.01 Tecil Edilen KDV 192 DİĞER KDV HS. İhracatın 3 ay içinde gerçekleşmemesi durumunda; İhraç kayıtlı satış nedeniyle tecil edilen KDV'nin ödenecek vergi ve fonlar hesabına devredilmesine ilişkin kayıt aşağıdaki gibidir. 392 DİĞER KDV HS. 392.01 Tecil Edilen KDV 360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR HS.

KDV hangi hesapta ve ne şekilde izlenir?

191 İndirilecek KDV Hesabı, her türlü mal ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen katma değer vergisinin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.

Devreden KDV nasıl hesaplanır?

190 Devreden KDV Hesabı: Bir dönemde indirelemeyen ve gelecek döneme devredilen katma değer vergisinin takip edildiği hesaptır. Yani 191 İndirilecek KDV, 391 Hesaplanan KDV'den büyükse, aradaki fark 190 Devreden KDV tutarıdır.

391 Hesaplanan KDV nereye yazılır?

191 İndirilecek KDV391 Hesaplanan KDV = 190 Devreden KDV Hesabın bakiyesi, dönem sonunda indirilemeyen ve ertesi döneme devreden KDV tutarını gösterir ve bilançonun aktifinde yer alır.

191 indirilecek KDV ne zaman kullanılır?

191 İndirilecek Katma Değer Vergisi (KDV) Hesabı DİĞER DÖNEN VARLIKLAR” grubunda yer alan bir hesaptır. 191 İndirilecek KDV Hesabı, her türlü mal ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen katma değer vergisinin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.

Tecil edilecek KDV ne demek?

KDV Genel Uygulama Tebliğinin İstisnalar bölümünün 8.1. maddesinde belirtildiği üzere, ihraç kayıtlı satış nedeniyle mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan buvergi, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunur.

Devreden KDV bilançoda nereye yazılır?

191 İndirilecek KDV – 391 Hesaplanan KDV = 190 Devreden KDV Hesabın bakiyesi, dönem sonunda indirilemeyen ve ertesi döneme devreden KDV tutarını gösterir ve bilançonun aktifinde yer alır.

Sonraki döneme devreden KDV ne demek?

Devreden KDV işletmelerde bir dönemde indirilemeyen ve gelecek döneme devredilen katma değer vergisinin takip edildiği hesap olarak tanımlanabilir. Yani işletme satın aldığı ürüne ödediği KDV eğer sattığı üründen aldığı KDV'den büyükse bu durumda devreden KDV doğuyor.

Devreden KDV ne tarafa yazılır?

190 Devreden KDV Hesabının İşleyişi: Ay sonlarında 191 İndirilecek KDV hesabı ile 391 Hesaplanan KDV hesabının karşılaştırılmasında, 191 İndiriecek KDV hesabı daha büyükse aradaki fark 190 Devreden KDV hesabına borç olarak yazılır.

Hesaplanan KDV nereye yazılır?

191 İndirilecek KDV – 391 Hesaplanan KDV = 190 Devreden KDV Hesabın bakiyesi, dönem sonunda indirilemeyen ve ertesi döneme devreden KDV tutarını gösterir ve bilançonun aktifinde yer alır.

Hesaplanan KDV ne tarafa yazılır?

Satış yapılırken karşı taraftan alınan Katma Değer Vergisi alacak tarafına yazılır. Mevzuat nedeniyle hesaba yapılan düzeltmeler hesaplanan KDV hesabının borcuna yazılır.