Düzlük yuvarlaklık uyumu nedir?

İçindekiler:

  1. Düzlük yuvarlaklık uyumu nedir?
  2. Karpuz küçük ünlü uyumuna uyar mı?
  3. Karpuz büyük ünlü uyumuna uyar mı?
  4. Otobüs Küçük ünlü uyumuna uyar mı?
  5. Büyük ünlü uyumuna uymayan kelimeler küçük ünlü uyumuna uyar mı?
  6. Aşağıdaki sözcüklerin hangisi düzlük yuvarlaklık küçük ünlü uyumuna aykırıdır?
  7. Avuç küçük ünlü uyumuna uyar mı?
  8. Artlık önlük uyumu nedir?
  9. Artlık nedir?
  10. Ötümsüzlük nedir?
  11. Türkçede dudak uyumu var mıdır?

Düzlük yuvarlaklık uyumu nedir?

Küçük Ünlü Uyumu ( Düzlük-Yuvarlaklık Uyumu) Düz ünlülerden sonra (a, e, ı, i) düz; yuvarlak ünlülerden sonra (o, ö, u, ü) ya düz- geniş (a, e) ya da dar-yuvarlak (u, ü) ünlü gelmesi kuralıdır.

Karpuz küçük ünlü uyumuna uyar mı?

Türkçe bir kelimede düz ünlüden sonra düz, yuvarlak ünlüden sonra yuvarlak dar veya düz geniş ünlüler bulunur. Ünlüler arasındaki bu uyuma "küçük ünlü uyumu" denir. Karpuz sözcüğü de küçük ünlü uyumuna uymaz.

Karpuz büyük ünlü uyumuna uyar mı?

müdir→müdür,mümkin→mümkün,,müşkil→müşkül.. Bu kurala uymayan Türkçe kelimeler: Avuç, avurt, kavurmak, kavuşmak, savurmak, kavun, karpuz, yağmur, çamur, tavuk, kabuk... ... Yani dört heceli bir kelimede ilk üç hece büyük ünlü uyumuna uyarken, son hece uyumu bozuyorsa, bu kelimeler kurala uymamış olur.

Otobüs Küçük ünlü uyumuna uyar mı?

⇒ Başka dillerden Türkçemize girmiş olan sözcüklerde küçük ünlü uyumu aranmaz: alkol, otobüs, doktor, televizyon, profesör, otobiyografi…

Büyük ünlü uyumuna uymayan kelimeler küçük ünlü uyumuna uyar mı?

Büyük ünlü uyumuna uymayan bir kelimede küçük ünlü uyumu aranmaz. Çünkü, büyük ünlü uyumu eskiden beri vardır, ancak küçük ünlü uyumu Osmanlı dönemi Türkçesinin son zamanlarında çıkmıştır. Dolayısıyla küçük ünlü uyumunun ön şartı kelimenin büyük ünlü uyumuna uymasıdır.

Aşağıdaki sözcüklerin hangisi düzlük yuvarlaklık küçük ünlü uyumuna aykırıdır?

-Bu kurala uymayan yabancı kelimeler: alkol, daktilo, mönü, akordeon, rötar, radyo, tiyatro, otobüs, televizyon, horoz, kamyon, siroz...

Avuç küçük ünlü uyumuna uyar mı?

Küçük ünlü uyumuna aykırı Türkçe kelimeler de vardır: avuç, avurt, çamur, kabuk, kavuk, kavun, kavurmak, kavuşmak, savurmak, yağmur vb. ... Küçük ünlü uyumuna aykırı bazı kelimelere getirilen ekler, kelimenin son ünlüsüne uyar: kavun-u, konsolos-luk, muzır-lık, müzik-çi, yağmur-luk vb.

Artlık önlük uyumu nedir?

Türkçe bir kelimenin ilk hecesinde kalın bir ünlü "a, ı, o, u" varsa, ondan sonra gelen bütün hecelerin kalın ünlülerle, ince bir ünlü "e, i, ö, ü" varsa sonraki hecelerin de ince ünlülerle sürüp gitmesi kuralı, büyük sesli uyumu: Çocuklaşmak, denizcilik gibi.

Artlık nedir?

artlık ne demek? Bir eserin sonuna konulan bildiri.

Ötümsüzlük nedir?

ötümsüz. Ses telleri titreşmeden oluşan, titreşimsiz ses veren (ünsüz). Ciğerlerden gelen havanın ağız boşluğundaki tam kapalı veya yarı kapalı engellere çarpmasıyla oluşan, titreşimsiz ses veren (ünsüz), titreşimsiz, süreksiz, tonsuz, sedasız: ç, f, h, k, p, s, ş, t.

Türkçede dudak uyumu var mıdır?

Öz: Yuvarlaklaşma, benzetme olayı sonucu düz bir ünlünün, kelimedeki dudak ünsüzünün ya da yuvarlak bir ünlünün etkisiyle yuvarlak bir ünlüye dönüşmesi olayıdır. ... Bu bakımdan dudak uyumu Türkiye Türkçesi yazı dilinde, ancak Latin harflerinin kullanılmaya başlanmasıyla kurala bağlanmıştır.