Mide koruyucu ilaçlar nelerdir?

İçindekiler:

  1. Mide koruyucu ilaçlar nelerdir?
  2. Mide koruyucuların yan etkileri nelerdir?
  3. Ilaçtan kaç saat sonra yemek yenir?
  4. Aç karnına ilaç içince ne olur?

Mide koruyucu ilaçlar nelerdir?

Proton pompa inhibitörleri (omeprol, lansor, nexium, panto, pulcet…… ), H2 reseptör blokerleri (famodin, axid ranitab…) ya da yaygın olarak bilinen isimleriyle “mide koruyucu/asit düşürücü” ilaçlar, gastrit, ülser, mide yanması ve reflü hastalığının tedavisinde yıllardır kullanılmaktadır.

Mide koruyucuların yan etkileri nelerdir?

Tanoğlu; “Kısa süreli kullanımlarda, yaşam kalitesini etkilemeyecek düzeyde yan etkiler yüzde 1-3 oranlarında olup, yan etkiler nedenli ilacı kesme oranı yüzde 1-2 düzeyindedir. En sık izlenen yan etkiler; baş ağrısı, karın ağrısı, ishal, bulantı ve deri döküntüsüdür.

Ilaçtan kaç saat sonra yemek yenir?

''İLAÇLAR, GREYFURT, SODA, KOLA GİBİ İÇECEKLERLE İÇİLMEMELİ" En ideal kullanım, ilaçları aç karnına yemeklerden 1 saat önce veya 2 saat sonra almaktır. Tok karnına alınması gereken bir ilacı aç karnına alırsak midede tahrişe neden olabilir.

Aç karnına ilaç içince ne olur?

Genel olarak ilacın aç karnına alımı emilimini artırmakla birlikte hızlandırırda. Bunun yanısıra öyle ilaçlar da vardır ki tam aksine vücut tarafından emilimleri besinlerle birlikte alınmalarıyla artar. Bir başka husus ise özellikle midelerinden rahatsız olanlar için çok önemlidir.