Yargıtay duruşma yapar mı?

İçindekiler:

  1. Yargıtay duruşma yapar mı?
  2. Yargıtaydaki duruşmalara ne denir?
  3. Yargıtay binası nerede?
  4. Yargıtay ilamı ne demek?
  5. Dosya Yargıtayda ne demek?
  6. Temyiz incelemesi nedir?
  7. Yeni yapılan Yargıtay binası nerede?
  8. Yargıtay kararları nereden bulunur?
  9. Temyiz incelemesi nasıl yapılır?
  10. Temyiz incelemesi kim tarafından yapılır?

Yargıtay duruşma yapar mı?

(1) Yargıtay, tarafların ileri sürdükleri temyiz sebepleriyle bağlı olmayıp, kanunun açık hükmüne aykırı gördüğü diğer hususları da inceleyebilir. (4) Yargıtay, ikinci fıkra hükmü ile bağlı olmaksızın, bilgi almak üzere resen de duruşma yapılmasına karar verebilir. ... Yargıtay temyiz incelemesini dosya üzerinde yapar.

Yargıtaydaki duruşmalara ne denir?

Bidâyet mahkemelerindeki davalarda duruşma yapılması kural, Yargıtay'da ise istisnadır ve Yargıtay'da yapılan duruşma "mürâfaa" diye adlandırılır (Kuru, II, 1287-1301; IV, 3361-3368).

Yargıtay binası nerede?

Yargıtay Başkanlığı Ana Binası, devlet kurumları ve bakanlıklar, Atatürk Blv., No:100, Çankaya, Ankara, Türkiye - Yandex Haritalar.

Yargıtay ilamı ne demek?

Yargılama sonucunda mahkeme tarafından verilen karar yazılarak taraflara imzalı ve mühürlü olarak verilir. Bu yazıya “ilam” adı verilir. İlamın son bölümünde verilen kararın kesin olup olmadığı, karar hakkında hangi merciye kaç günlük bir süre içerisinde başvurma hakkınız olduğu yazılır.

Dosya Yargıtayda ne demek?

Yargıtay, temel görevi adli yargı alanında temyiz incelemesi yapmak olan yüksek mahkemedir (Yargıtay Kanunu m.1). Bu nedenle, uygulamada Yargıtay'a “temyiz mahkemesi” de denilmektedir. ... Temyiz başvurusu üzerine başvuruya konu kararın hukuka uygun olup olmadığı noktasında bir “hukuki denetim” yapar.

Temyiz incelemesi nedir?

İstinaf mahkemesinin vermiş olduğu karara karşı olarak hükümlerinin yeniden incelenmesi için yapılan kanun yoluna temyiz denir. Bir nevi üst mahkemeye olayın taşınması olarak nitelendirilir. ... 15 günlük istinaf mahkemesi kararının tefhimi veya tebliğinden itibaren temyizin süresi olarak nitelendirilir.

Yeni yapılan Yargıtay binası nerede?

Yargıtay'ın Ankara Ahlatlıbel'de inşa edilen yeni hizmet binasının açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla yarın yapılacak. Ana bina dahil Ankara'nın çeşitli semtlerinde 6 ayrı binada hizmet veren Yargıtay'ın 86 yıldır kullandığı Kızılay'daki tarihi ana binasından taşınma işlemleri tamamlandı.

Yargıtay kararları nereden bulunur?

Resmi Gazetede yayınlanmış Yargıtay kararlarına Elektronik Resmi Gazete http://rega.basbakanlik.gov.tr nin "fihrist" kısmına tıklayarak (http://rega.basbakanlik.gov.tr/Fihrist/fihrist.asp ) açılan sayfada "MEVZUAT TÜRÜ" kısmından "YARGITAY KARARLARI" seçilerek ulaşılabilir.

Temyiz incelemesi nasıl yapılır?

Yargıtay, temyiz incelemesini kural olarak dosya üzerinden yapar (HMK md. 369/2). İstisnai hallerde temyiz incelemesi duruşmalı da yapılabilir. Temyiz duruşması, Yargıtay'ın hukuk davasını esastan görüşmeye karar verdiği hallerde mümkün olabilir.

Temyiz incelemesi kim tarafından yapılır?

Esasen temyiz, üst mahkemede açılan yeni bir tür davadır. Taraflar, temyiz başvurusu ile istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesini veya bozulmasını talep ederler. İstinaf ceza dairelerinin kararlarının temyiz incelemesi bir üst mahkeme tarafından, yani bir temyiz mahkemesi olan Yargıtay tarafından yapılır.