Serumun neden yapilir?

İçindekiler:

  1. Serumun neden yapilir?
  2. Serum ne zaman verilir?
  3. Izotonik su içinde ne var?
  4. Serum fizyolojik açıldıktan sonra kaç gün kullanılır?
  5. Vücuttaki kan kaç dakikada pıhtılaşır?
  6. Kan nasıl ayrılır?

Serumun neden yapilir?

Aşı, hastalığa yakalanmadan, serum ise, hastalık mikroplarını aldıktan sonra yapılır. Aşı hastalığı iyileştirmez, önler; serum ise hastalığı iyileştirir, yani bir çeşit ilaçtır. NOT: (Hastalığa neden olan etkenleri zararsız duruma getirmek için vücudun çıkardığı maddeye Antikor denir.)

Serum ne zaman verilir?

Serum takılması, genellikle beslenme, sindirim yolu rahatsızlıklarında, kabız ya da ishal durumlarında, metabolizma bozukluklarında, elektrolit kaybı olması durumunda, ameliyat/ cerrahi işlem sonrası gerekli durumlarda, enfeksiyon kapılması durumlarında gerçekleştirilebilir.

Izotonik su içinde ne var?

İzotonik su, çeşitli minerallerden ve sodyum klorürden oluşan bir su çeşididir. Vücudun hızlı bir şekilde antikor üretmesini sağlayan serumların için izotonik su vardır. Tıbbi amaçlarla kullanılan serum bileşikleri yaraların mikrop kapmasını önler.

Serum fizyolojik açıldıktan sonra kaç gün kullanılır?

Kullanım için flakonun üst kısmı döndürülüp kopartılarak açılır.Flakonlar açıldıktan sonra 1 gün içerisinde tüketilmelidir.

Vücuttaki kan kaç dakikada pıhtılaşır?

Pıhtılaşma zamanı, Lee-White metodu ile 5-10 dakika kadar; lam metodu ile 3-7 dakika kadardır.

Kan nasıl ayrılır?

Bağışlamış olduğunuz kan kapalı ve steril olan bir torba sistemi içerisindedir. Bu torba sistemi, soğutmalı santrifüj denen bir cihazla uygun sıcaklık ve devir koşullarında santrifüj işleminden geçirilir. Elde edilen kan, otomatik cihazlar aracılığıyla bileşenlerine ayrıştırılır.