Kdv'nin özellikleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Kdv'nin özellikleri nelerdir?
  2. KDV çeşitleri nelerdir?
  3. Kdv'den kimler muaf?
  4. Katma Değer Vergisi tabi işlemler nelerdir?
  5. Katma değer vergisi mükellefi kimdir?
  6. Vergi mükellefi kimdir?
  7. Gelir vergisi mükellefi kimdir?
  8. Kurumlar Vergisinde Tam mükellef dar mükellef ayrımı nasıl belirlenir?
  9. Dar mükellefler hangi gelirleri için vergi öderler?
  10. Dar mükellef gerçek kişiler hangi gelirleri için vergi öderler?

Kdv'nin özellikleri nelerdir?

KDV esas itibariyle bir iktisadi işletme çerçevesinde malların teslimi ve hizmetlerin ifası sırasında satıcı fiyatı üzerinden ve bu fiyata tamamen orantılı olarak konulan genel bir tüketim vergisidir. Ödeme nihai aşamaya (tüketiciye satış) kadar birbirini izleyen üretim, dağıtım ve ticari aşamaları arasında bölünür.

KDV çeşitleri nelerdir?

3 — Verginin Çeşitleri

  • KDV.
  • Muhtasar.
  • Kurumlar Vergisi.
  • Gelir Vergisi.
  • Geçici Vergi.
  • Damga Vergisi.

Kdv'den kimler muaf?

TOBB'dan gelen yazıda, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 15 inci maddesinde göre, Türkiye'deki yabancı diplomatik ve konsüler temsilcilikler ile uluslararası kuruluşlara ve mensuplarına karşılıklılık koşuluyla KDV muafiyeti sağlandığı belirtilmiştir.

Katma Değer Vergisi tabi işlemler nelerdir?

Madde 1-Türkiye'de yapılan aşağıdaki işlemler katma değer vergisine tabidir:

  • Ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler,
  • Her türlü mal ve hizmet ithalatı,
  • Diğer faaliyetlerden doğan teslim ve hizmetler:

Katma değer vergisi mükellefi kimdir?

KDV'nin mükellefi esas itibarıyla vergiye tabi işlemleri yapanlardır. Ancak Kanunun 8 inci maddesinde özellik arz eden bazı işlemler de dikkate alınarak verginin mükellefi ayrı ayrı sayılmıştır. ... a) Mal teslimi ve hizmet ifalarında mükellef, bu malları teslim edenler veya hizmeti yapanlardır.

Vergi mükellefi kimdir?

Vergi mükellefi kimdir? Vergi Usul Kanunu'nun 8. maddesinde yer alan bilgilere göre üzerine vergi borcu yüklenen ve bu borcu ödemek zorunda olan gerçek ve tüzel kişiler, vergi mükellefidir.

Gelir vergisi mükellefi kimdir?

Kimler gelir vergisi öder? Gelir vergisi için tam mükellefler: İkametgahı Türkiye'de bulunanlar, ... Resmi daire ve müesseselere veya merkezi Türkiye'de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup adı geçen daire, müessese,teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısiyle yabancı memleketlerde oturan Türk vatandaşlarıdır.

Kurumlar Vergisinde Tam mükellef dar mükellef ayrımı nasıl belirlenir?

Tam ve dar mükellefiyet ayrımında kriter: 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde sayılan kurumlar, kanuni veya iş merkezlerinin Türkiye'de bulunup bulunmadığına göre tam mükellefiyet veya dar mükellefiyet esasında vergilendirilecektir.

Dar mükellefler hangi gelirleri için vergi öderler?

Dar mükellefiyette, tamamı Türkiye'de tevkif suretiyle vergilendirilmiş olan; ücretler, serbest meslek kazançları, menkul ve gayrimenkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratlar.. hükmü yer almaktadır.

Dar mükellef gerçek kişiler hangi gelirleri için vergi öderler?

Dar mükellef gerçek kişiler, ticari kazançları ile gerçek usulde tespit edilen zirai kazançları ve vergi kesintisine tabi tutulmamış gayrimenkul sermaye iratları için yıllık beyanname vermek zorundadırlar.