Yurtluk arazi ne demek?

İçindekiler:

  1. Yurtluk arazi ne demek?
  2. Miri arazi kelimesinin anlamı nedir?
  3. Osmanlıda mevat arazi nedir?
  4. Yurtluk ve ocaklık sistemi nedir?
  5. Miri arazi kimlere verilir?
  6. Miri arazi arpalık nedir?
  7. Osmanlı Devleti'nde miri arazi nedir?
  8. Mevât nedir?
  9. Osmanlı devletinde topraklar kime aitti?
  10. Osmanlı döneminde ocaklık nedir?

Yurtluk arazi ne demek?

Yurtluk:Fetih sırasında bazı komutanların hizmetlerine karşılık olmak üzere verilen topraklardı. Yurtluk herhangi bir yerin gelirinin hayatta olduğu sürece bir kimseye verilmesidir.Ocaklık:Bu hakka sahip olanlar, öldüklerinde miras hakkı söz konusu olan topraklar idi.

Miri arazi kelimesinin anlamı nedir?

Miri arazi, sözlük anlamı olarak da “hükümetin ve hazinenin malı olan arazidemektir.

Osmanlıda mevat arazi nedir?

Arazi Kanununun tespit ettiği arazi çeşitlerinden biri de, Mevat Araziydi. Kimsenin tasarrufu altında bulunmayan ve kamunun yararına terk ve tahsis edilmemiş olan boş yerlere “Mevat Arazi” denilmekteydi.

Yurtluk ve ocaklık sistemi nedir?

Osmanlılar XVI. Yüzyılda yeni kazanılan bazı topraklarda yurtluk ve ocaklık sistemi adıyla farklı bir yönetim sistemi uygulamışlardı. Çoğunluğu Kürt asıllı olan yerli beylerin bu topraklar üzerindeki yönetim hakkı Osmanlı tarafından belirli şartla kabul edilmekteydi. ...

Miri arazi kimlere verilir?

Devlet hazinesine ait olan topraklara miri arazi denir. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kullanılmaya başlayan bu terim, günümüzde "devlet arazisi" olarak adlandırılır. Kelimenin sözlük anlamı da "hükümetin, hazinenin malı olan" demektir. Miri arazilerin mülkiyeti devlete aittir.

Miri arazi arpalık nedir?

Miri arazilerin mülkiyeti devlete aittir. Miri arazi terimi, Selçuklu döneminden bu yana kullanılan bir terimdir. ... Mirî arazi, dirlik sistemi dışında arpalık, paşmaklık, malikâne, derbendci tımarı, tekaüt tımarı, ocaklık ve yurtluk olarak da bilinir ve gerektiğinde de gayrisahih vakıflara tahsis edilebilir.

Osmanlı Devleti'nde miri arazi nedir?

Devlet hazinesine ait olan topraklara miri arazi denir. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kullanılmaya başlayan bu terim, günümüzde "devlet arazisi" olarak adlandırılır. Kelimenin sözlük anlamı da "hükümetin, hazinenin malı olan" demektir.

Mevât nedir?

1. Canlı olmayan şeyler, cansızlar. 2. Kimsenin herhangi bir şekilde faydalanmadığı işlenmemiş, sâhipsiz toprak: “İhyâ-yı mevat: İşlenmemiş toprakları zirâate elverişli duruma getirme.” “Arâzî-i mevat: Köy, kasaba gibi yerlerden uzakta bulunan sâhipsiz, boş ve kıraç topraklar.”

Osmanlı devletinde topraklar kime aitti?

Osmanlı Devleti'nde toprak düzeni İslam hukuku esas alınarak sınıflandırılır ve idare edilirdi. Buna göre toprak, ülkeyi Allah adına yöneten padişaha aitti. Padişah toprağı istediği gibi tasarruf edebilirdi. Fethedilen bir araziyi askerlerine verebileceği gibi devlet malı veya vakıf haline de getirebilirdi.

Osmanlı döneminde ocaklık nedir?

Osmanlı döneminde kaleme alınan bazı kanunnâme ve risâlelerde ocaklık sancakların hukukî ve idarî statüleri açıklanmıştır. Buna göre ocaklık sancaklar hükümet, yurtluk-ocaklık gibi adlarla fetih sırasında hizmeti görülen mahallî beylere veya emîrlere çoğunlukla kendi toprakları olmak üzere bırakılan yerlerdir.