Mezarlara neden çiçek konulur?

İçindekiler:

  1. Mezarlara neden çiçek konulur?
  2. Kabir ziyaretinde abdest gerekir mi?
  3. Mezarlığa hangi çiçekle gidilir?
  4. Mezara gül ağacı dikilir mi?

Mezarlara neden çiçek konulur?

Kimi kaynaklara göre çürüyen ceset kokularını bastırması için mezarlara ağaç ve güzel kokulu bitkiler ekilirdi. İslam geleneğine göre de mezarlara bitkiler ve ağaçlar dikilir. Mezarlara çiçek ekmek bitkilerin Allah'ı zikrettiği inancına dayanır . Bu sayede ölüye rahmet yağdığı ve azabının hafiflediğine inanılır.

Kabir ziyaretinde abdest gerekir mi?

Bütün kabristanları ziyâret etmek müstehaptır, fakat kabristanı ziyâret etmek için abdestli olmak şart değildir. Zirâ Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in şu genel emri buna delildir: زُورُوا الْقُبُورَ، فَإِنَّهَا تُذَكِّرُكُمُ الْآخِرَةَ. [ رواه مسلم في صحيحه ] "Kabirleri ziyâret edin.

Mezarlığa hangi çiçekle gidilir?

Soğuğa ve susuzluğa dayanıklı olan mezar çiçeklerinden bazıları acem halısı, kasımpatı, kaz ayağı, sardunya ve buz çiçeği olarak sayılabilir. Mezarlığa dikilecek bitkiler için mezara uygun boyutta çukurlar açılır ve bu çiçekler yerleştirilir.

Mezara gül ağacı dikilir mi?

Kabre ağaç dikmek sevaptır. Ancak meyveli ya da uzun ömürlü olması iyi olur. Ayrıca kabrin üzerine dikmek en güzeli olmakla beraber yanına dikilmesinin de bir sakıncası yoktur.