Sübut etmiş ne demek?

İçindekiler:

  1. Sübut etmiş ne demek?
  2. Sübut nedir hukuk?
  3. Sübut bulmayan ne demek?
  4. Tecziye etmek ne demek?
  5. Sübut vasıtası ne demek?
  6. Hak süjesi ne demek?
  7. Kat i surette ne demek?
  8. Tecziye ne demek TDK?
  9. Fıkıhta sübut ne demek?
  10. Hukuken korunmakta olan menfaate ne denir?

Sübut etmiş ne demek?

sübut / sübût / ثبوت / ثُبُوتْ Sâbit, berkarar ve pâyidar olup durmak. Oynak ve müteharrik olmamak. Kat'i olarak meydana çıkmak.

Sübut nedir hukuk?

Çalışma bu amacı tamamlamıştır. İspat, Türk Dil Kurumu sözlüğünde, tanıt ve kanıt göstererek bir şeyin gerçek yönünün ortaya çıkarma, kanıtlama, tanıtlama sübut ise, gerçekleşme, şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkma olarak tanımlanmıştır.

Sübut bulmayan ne demek?

Gerçekleşme, şüpheye yer bırakmayacak biçimde ortaya çıkma ve sabit olma, gerçekleşme; ispatlama, ispatlanma, kanıtlama anlamına gelen sübutun kabul edilmemesi anlamına gelen reddi sübut, davacı için negatif, davalı için pozitif sonuçtur.

Tecziye etmek ne demek?

(ﺗﺠﺰﻳﻪ) i. (Ar. cezā' “karşılığını vermek”ten tecziye) Cezâlandırma, cezâ verme: Gayr-i matbû hiçbir yaprağın yanımızda bulunmasına müsâade etmez, içimizden birinin dolabında, üstünde bu nevi muzır evrak zuhur etti mi derhal şiddetle tecziye eylerdi (Ahmet Râsim).

Sübut vasıtası ne demek?

Hadiselere dair bilgi edinilebilmesi için mutlaka, maddi aleme -insan veya eşya gibi- ait bir cismin yardım etmesi lazımdır. İşte yargıcın hisleriyle idrak ettiği bu şeye “sübut vasıtası” yani delil denir 4.

Hak süjesi ne demek?

Bu tanımın yanı sıra, öğretide, “kişilik hakkı, kişinin hak süjesi olarak herkes tarafından tanınmasını istemek ve bu sıfatla itibar görmek konusundaki menfaat ve yetkiler”; “kişinin korunmaya değer bulduğu hukuki, bedeni ve manevi nitelikteki varlıklarının tümü üzerindeki hak” şeklinde tanımlar da yapılmıştır.

Kat i surette ne demek?

kat'i surette / kat'î sûrette Kesin olarak, kesinlikle.

Tecziye ne demek TDK?

Tecziye (i. ) ( ﺗﺠﺰﻳﻪ ) i. (Ar. cezā' “karşılığını vermek”ten tecziye ) Cezâlandırma, cezâ verme: Gayr-i matbû hiçbir yaprağın yanımızda bulunmasına müsâade etmez, içimizden birinin dolabında, üstünde bu nevi muzır evrak zuhur etti mi derhal şiddetle tecziye eylerdi (Ahmet Râsim).

Fıkıhta sübut ne demek?

Kat'îlik ve zannîlik ya nassın kaynağa nispeti ile ilgili olur ya da nassdan çıkarılan anlamla ilgili olur. Nassın kaynağa nispeti kat'î ise, buna sübûtu kat'î nass denir. Nassın kaynağa nispeti kesin değilse buna da sübûtu zannî nass denir. Bu açıdan nasslar sübûtu kat'î ve sübûtu zannî şeklinde ikiye ayrılır.

Hukuken korunmakta olan menfaate ne denir?

Tanımı ve teoriler. Hak, kişinin hukuken korunan ve sahibine bu korumadan yararlanma yetkisi veren bir menfaattir. Hak, esasen Arapça hukuk kelimesinin tekil hâlidir. Günümüzde ise hak kavramı, kişilerin hukuken menfaati olarak tanımlanmaktadır.