İkrar kesin delil mi?

İçindekiler:

  1. İkrar kesin delil mi?
  2. İkrar nedir hukuki niteliği ve çeşitleri?
  3. Bileşik bağlantılı ikrar nedir?
  4. İkrar bölünür mü?
  5. Kesin delil ne demek?
  6. Adi senet kesin delil mi?
  7. Nitelikli ikrar nedir?
  8. Tevili ikrar ne demektir?
  9. Bağlantısız bileşik ikrar bölünür mü?
  10. Ikrar delil nedir?
  11. Kesin def i nedir?
  12. Senetle ispat kuralının istisnaları nelerdir?
  13. Ispat araçları nelerdir?
  14. Adi senet kıymetli evrak mıdır?
  15. Adi senet resmi belge midir?

İkrar kesin delil mi?

Mahkeme içi ikrar, bir kesin delildir. Önemle vurgulanmalıdır ki; bir davada yapılan mahkeme içi ikrar, başka bir davada da geçerli olup, kesin delil teşkil eder (Prof. Dr. Baki Kuru, Hukuk Muhakemeleri Usulü, Altıncı baskı, İstanbul 2001, C:2, s:2045 ).

İkrar nedir hukuki niteliği ve çeşitleri?

Öğretideki tanımlamalara göre ise, ikrar, görülmekte olan bir davada, taraflardan birinin, diğer tarafça ileri sürülen ve kendisi aleyhine hukuki sonuç doğurabilecek nitelik taşıyan maddi vakıanın doğruluğunu kabul etmesidir.

Bileşik bağlantılı ikrar nedir?

Taraflardan birinin maddi bir vakıanın gerçekleştiğini kabul etmekle birlikte, o maddi vakıanın ikrarından doğan hukukî sonucu ortadan kaldıran bir başka vakıayı ileri sürmesi mümkündür. Bu durumda bağlantılı bileşik ikrar söz konusudur.

İkrar bölünür mü?

İkrarın Bölünmesi Eğer davacıyı iddiasını ispat etmiş sayarsak bu durumda davalı, bu parayı ödediğini ispat etmek zorunda kalacak yani, ikrar bölünmüş olacaktır. Vasıflı ikrarın bölünmeyeceği uygulama ve doktrinde kabul edilmektedir.

Kesin delil ne demek?

Kesin delil; senet, kesin hüküm ve yemin olmak üzere 3 adettir. Kesin delil hakimi bağlayan ve vakıanın kesin olarak ispat edilmesine yarayan delillerdir.

Adi senet kesin delil mi?

(1) Mahkeme huzurunda ikrar olunan veya mahkemece inkâr edenden sadır olduğu kabul edilen adi senetler, aksi ispat edilmedikçe kesin delil sayılırlar. (2) Usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik veriler, senet hükmündedir.

Nitelikli ikrar nedir?

2) Nitelikli (Vasıflı) İkrar: Nitelikli ikrarda, ikrar eden, karşı tarafın ileri sürdüğü vakıanın doğru olduğunu bildirir; ancak, bunun hukuki niteliğinin iddia edildiğinden başka olduğunu ifade eder.

Tevili ikrar ne demektir?

Bir kişiye suç isnat edildiğinde yapmadım derse ret etmektir. Yaptım derse ikrardır yani itiraf. Eğer, bu suçu işledim ama başka amaçla yaptım derse tevil yoluyla ikrardır.

Bağlantısız bileşik ikrar bölünür mü?

Bağlantısız bileşik ikrarın ise bölünebileceği kabul edilmektedir. Zira yeni eklenen vakıa ile ikrar edilen vakıa arasında hiçbir bağlantı olmadığından ve bu vakıa ile kendi lehine hak çıkaran tarafa ispat yükü düşeceğinden8 yeni vakıanın ikrar eden tarafından ispatlanması gerekmektedir.

Ikrar delil nedir?

Ceza hukukunda, şüpheli ya da sanığın üzerine atılı suçlamayı kabul etmesi “ ikrar ” olarak adlandırılmaktadır. İkrar şüpheli ya da sanığın üzerine atılı eylemi doğrudan kabulü olduğundan, ceza yargılamasına yön verebilecek nitelikte önemli bir delildir.

Kesin def i nedir?

Ödemezlik def'i,hapis hakkı def'i gibi. c-Kesin def'i, borçluya edimin ifasını kesin olarak reddetme hak ve yetkisini veren def'iye kesin def'i denir. Sebepsiz zenginleşme def'i gibi. d-Kesin olmayan def'i, borçluya geçici bir süre için ifadan kaçınma hak ve yetkisini veren def'iye kesin olmayan def'i denir.

Senetle ispat kuralının istisnaları nelerdir?

HMK`nun 203.maddesinde; senetle ispat zorunluluğunun istisnaları düzenlenmiş olup; altsoy ve üstsoy, kardeşler, eşler, kayınbaba, kaynana ile gelin ve damat arasındaki işlemler bu istisnalardan sayılmıştır.

Ispat araçları nelerdir?

İspat araçları ise delillerdir. Delil, ispat faaliyetinde kullanılan ve dava öncesi, mahkeme dışında gerçekleşmiş olan vakıaların temsilen yargılamaya ve çekişmeli vakıayı temsile ya da yansıtmaya elverişli olan inandırma araçları olarak da tanımlanmaktadır[50].

Adi senet kıymetli evrak mıdır?

Kıymetli evrakta senet, ihtiva ettiği hakkın bir unsuru iken, adi senet hakkın varlığını değil sadece ispatını sağlayan bir araçtır.

Adi senet resmi belge midir?

Bono, çek, poliçe gibi kambiyo senetleri, vasiyetname, tahvil vs. gibi belgeler özel belge niteliğinde olmasına rağmen kanunun özel hükmü gereği (TCK md. 210) resmi belge olarak kabul edilmektedir.