Zabt hadis nedir?

İçindekiler:

  1. Zabt hadis nedir?
  2. Vicade yolu ne demek?
  3. Eda Sigası ne demek?
  4. Ravinin zabt kusurları nedir?
  5. Zabt etmek ne demek?

Zabt hadis nedir?

Talat Koçyiğit zabt terimini, “ravinin hıfzından rivayet etmesi halinde rivayet ettiği hadisi isnadı ile birlikte hiç kuşkusuz ezberlemiş, kitabından rivayet etmesi halinde, kitabını dikkatli bir şekilde yazmış ve kontrol etmiş olması” (Koçyiğit, 1985: 370) sıfatı olarak tanımlamıştır.

Vicade yolu ne demek?

Hadisleri yazılı haliyle elde etmek, bulmak manasına gelen vicâde, usûl-ü hadîsin rivâyet keyfiyeti esası ile ilgili bir ıstılahtır. Tahammül ve edâ yolları, hadis öğrenim ve öğretim şekilleri olarak da zaman içinde isimlendirildiği gö- rülmektedir.

Eda Sigası ne demek?

Hadisleri öğrenmenin ve başkalarına rivayet etmenin kuralları vardır. Bir hadisi belli esaslara uyarak öğrenmeye "tahammül", onu ezberden veya bir kitaptan usulüne uygun olarak rivayet etmeye "edâ" denir. Hz. ... Hadisin hocadan hangi yolla alındığını gösteren kelimeye "edâ sîgası" veya "edâ lafzı" denilir.

Ravinin zabt kusurları nedir?

Râvinin cerhedilmesine yol açan zabt sıfatıyla ilgili kusurlar galat, gaflet, vehim, sika râvilere muhalefet ve hâfıza bozukluğudur. Bunlar “metâin-i aşere” diye bilinen on cerh se- bebinden beşini oluşturur.

Zabt etmek ne demek?

Zabtetmek. Zor. Kuvvet. Bir şeyi ıslah ve tamir etmek, düzeltmek.