Talasemi hastası evlenebilir mi?

İçindekiler:

  1. Talasemi hastası evlenebilir mi?
  2. Talasemi testi nasıl yapılıyor?
  3. Akdeniz anemisi testi kaç olmalı?
  4. Evlilik için Akdeniz anemisi testi zorunlu mu?
  5. Talasemi testinin adı nedir?
  6. Akdeniz Anemisi testi sağlık ocaklarında yapılır mı?
  7. Talasemi testinde neye bakılır?
  8. Talasemi hangi tüpe alınır?

Talasemi hastası evlenebilir mi?

Evlilik öncesi yapılan testlerde, her iki çiftte de talasemi minör yani taşıyıcılık görülürse bu çiftler evlenebilir ancak çocuk dünyaya getirmek için genetik danışmanlık almak ve tüp bebek yöntemini kullanmaları konusunda uyarılmaktadır.

Talasemi testi nasıl yapılıyor?

Talasemi teşhisi için kan testleri yapılır. Hastalığın anormal kırmızı kan hücrelerini gösteren bir kan sayımı ve bir kan örneği mikroskop altında incelenir. Hemoglobin elektroforezi adı verilen başka bir kan testi de yapılır.

Akdeniz anemisi testi kaç olmalı?

Hastalığın kan bulguları demir eksikliği anemisine çok benzer ve yanlışlıkla demir tedavisi uygulanabilir. Gerçekte akdeniz anemisi taşıyıcılığında serum demiri normal veya yüksektir. Tanı, hemoglobin elektroforezi adı verilen test ile konur. Bu testte HbA2 düzeyi %3-7 arasındadır.

Evlilik için Akdeniz anemisi testi zorunlu mu?

Sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için evlilik öncesi mutlaka talasemi testi yaptırınız. Evlenecek çiftlerin bu testi yaptırmaları Sağlık Bakanlığımızın Hemoglobinopati Tarama Programı çerçevesinde zorunludur.

Talasemi testinin adı nedir?

Evlilik öncesi çiftlerin talasemi taşıyıcılığı açısından kan testi yaptırmalarında fayda vardır. Yapılan kan testinde talasemi taşıyıcılarının alyuvarlarının (eritrosit) normalden küçük olduğu tespit edilir. Yapılan kan testine Talasemi Hemoglobin Elektroforezi adı verilir.

Akdeniz Anemisi testi sağlık ocaklarında yapılır mı?

Talasemi taşıyıcılığı, bir hastalık değildir ve hastalığa dönüşmez. Talasemi taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir. Talasemi testi yaptırmak için, Aile Sağlığı Merkezlerine müracaat ediniz.

Talasemi testinde neye bakılır?

Bu test eritrositler içindeki mevcut hemoglobinin tipi ve göreceli miktarlarını ölçer. Hemoglobin A hem alfa hem de beta globini içeren ve yetişkinlerde bulunan normal bir hemoglobin tipidir. Beta talasemi kalıtı olanlarda genellikle büyük bir yüzde de HbA2 ve/veya F bulunmaktadır.

Talasemi hangi tüpe alınır?

Tüpün üzerinde belirtildiği kadar tam kan mor ve pembe kapaklı EDTA'lı tüplere alınır.