Direkt hiperbilirubinemi nedir?

İçindekiler:

  1. Direkt hiperbilirubinemi nedir?
  2. Direkt bilirubin yüksekliği nedenleri nelerdir?
  3. Direkt bilirubin ne zaman artar?
  4. Uzamış sarılık nedir tıp?
  5. Direkt bilirubin yüksekliği nedir?
  6. Uzamış sarılık en fazla ne kadar sürer?
  7. Direkt bilirubin en fazla kaç olmalı?

Direkt hiperbilirubinemi nedir?

Direkt bilirubin, suda çözünebilen bilirubindir. Eritrositin (alyuvar, kırmızı kan hücresi) yıkımı ile oluşan indirekt bilirubin, kanda albumine bağlı olarak karaciğere taşınır. Karaciğerde glukuronik asitle birleştirilir ve suda eriyebilen direkt (konjuge) bilirubin oluşur.

Direkt bilirubin yüksekliği nedenleri nelerdir?

Bilirubin yüksekliği şu hastalıklara yol açabilir:
  • Orak hücre anemisi hastalığı
  • Safra kesesi iltihapları
  • Uzun süreli açlık hali.
  • Genetik hastalıklar.
  • Hemolitik anemi hastalığı
  • Kan nakli yapılan kişilerde oluşabilen alerjik reaksiyonlar.
  • Gilbert sendromu.
  • Safra taşı ya da pankreasta meydana gelen tıkanmalar.
Daha fazla öğe...

Direkt bilirubin ne zaman artar?

Direkt bilirubin yüksekliği erişkinlerde en çok tıkanma sarılığında görülür. Tıkanma sarılığında karaciğer dışındaki safra yollarında değişik nedenlerle safra akışı durmaktadır. Safra yolu tıkanıklıklarında direkt bilirubin düzeyi artar.

Uzamış sarılık nedir tıp?

Serum bilirubin düzeyi erişkinlerde 2 mg/dl'nin, yenidoğanlarda 6 mg/dl'nin üzerinde ise sarılık gözle görülebilir hale gelmektedir. Matür bebeklerde 14 günü, prematür bebeklerde ise 21 günü geçen 10 mg/dl üzerinde olan bir hiperbilirubinemi varlığı uzamış sarılık olarak tanımlanır.

Direkt bilirubin yüksekliği nedir?

Total bilirubin değerinin 1.2 mg/dL ve üzeri olması bilirubin yüksekliği olarak adlandırılır. Bu durum aynı zamanda hiperbilirubinemi olarak da tanımlanır. Bilirubin yüksekliği altta yatan ciddi bir problemi işaret edebileceğinden sorun dikkatle araştırılmalıdır.

Uzamış sarılık en fazla ne kadar sürer?

Zamanında doğan bebeklerde 2 haftadan, erken doğan bebeklerde 3 haftadan uzun süren sarılıklar uzamış sarılık olarak adlandırılır.

Direkt bilirubin en fazla kaç olmalı?

Kan tahlili ile bakılan bilirubin değerleri çeşitli hastalıkların tanısında önemli rol oynar. Sağlıklı bir çocukta ve yetişkinde direkt yani konjuge bilirubin değeri 0-0.4 mg/dL olarak belirlenmiştir. Total bilirubin normal değeri de 0.3-1.0 mg/dL aralığıdır.