Emlakçı sözleşmesi ne kadar geçerli?

İçindekiler:

  1. Emlakçı sözleşmesi ne kadar geçerli?
  2. Emlakci sözleşme tek taraflı fesh edilir mı?
  3. Emlakçı ile sözleşme yaparken nelere dikkat edilmeli?
  4. Emlakçılık biter mi?
  5. Emlakçı ile satıcı arasında sözleşme olmadan komisyon alabilir mi?
  6. Emlakçı komisyonu iade edilir mi?
  7. Emlakçı ev sahibi yerine imza atabilir mi?
  8. Emlak komisyon sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?
  9. Emlakçı her yıl komisyon alır mı?
  10. Emlakçı komisyonu nasıl geri alınır?

Emlakçı sözleşmesi ne kadar geçerli?

Borçlar Kanununun 125. maddesi uyarınca satış sözleşmelerinin geçerlilik süresi 10 yıldır. Noter huzurunda yapılmayan sözleşmeler ise adi sözleşme hükmünde olup hukuki açıdan geçerli değildir.

Emlakci sözleşme tek taraflı fesh edilir mı?

Sözleşmenin tek taraflı feshi veya sözleşmeden cayılması için, tüm sözleşmelerde olduğu gibi, taahhüt edilen hizmetlerin eksik sunulması, hiç sunulmaması veya sözleşme şartlarına aykırı hareket edilmiş olması gerekmektedir. Bu durumda yine tüm sözleşmelerde olduğu gibi tarafların dava açma hakları saklıdır.

Emlakçı ile sözleşme yaparken nelere dikkat edilmeli?

Sizin için derledik, işte emlak sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken püf noktalar;
  • Satan kişinin konutun gerçek sahibi olup olmadığını öğrenin.
  • Konutun tapu kaydı önceden kontrol edilmeli. ...
  • Yapı kullanım izninin alınıp alınmadığına dikkat edilmeli.
Daha fazla öğe...

Emlakçılık biter mi?

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile emlakçılık işiyle uğraşan kişilere tanınan süre 31 Mart'ta sona eriyor. Yönetmelik kapsamında yaklaşık 26 bin emlak işletmesi yetki belgesi alırken, söz konusu tarihe kadar başvuru yapmayanlar ise 1 Nisan itibariyle emlakçılık yapamayacak.

Emlakçı ile satıcı arasında sözleşme olmadan komisyon alabilir mi?

Ancak bu alacağa hak kazanabilmek için her halükarda emlakçı / gayrimenkul danışmanı ile mal sahibi arasındaki sözleşmenin yazılı olması gerekecektir. Yazılı bir sözleşme bulunmaması halinde komisyon ücretine hak kazanılamayacaktır.

Emlakçı komisyonu iade edilir mi?

Kiracı tarafından emlakçıya komisyon ödemesi yapılması gerekmez. Ödenmiş ise iadesi talep edilebilir.

Emlakçı ev sahibi yerine imza atabilir mi?

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nden emlakçıların alım satım komisyonuyla alakalı emsal nitelikte bir karar geldi. Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı aranmıyor. Sözleşmenin geçerlilik şartı yazılı olarak yapılmış olması. Mülk sahibi imzalamasa da komisyon ödemek zorunda.

Emlak komisyon sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nden emlakçıların alım satım komisyonuyla alakalı emsal nitelikte bir karar geldi. Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı aranmıyor. Sözleşmenin geçerlilik şartı yazılı olarak yapılmış olması. Mülk sahibi imzalamasa da komisyon ödemek zorunda.

Emlakçı her yıl komisyon alır mı?

Sözleşmenin bir yıl olarak belirlenmesi ve sürenin sona ermesi halinde, emlakçının payı ortadan kalkmayacaktır. ... Komisyon ödenmesi gereken durumlar, aracılığın yapıldığı iki kişi arasında yeniden bir anlaşma gerçekleştiğinde ortaya çıkıyor.

Emlakçı komisyonu nasıl geri alınır?

Emlakçı komisyonu anlaşmanın kurulması halinde ödeniyor. Anlaşma kurulduktan sonra vazgeçilmesi durumunda, emlak komisyon geri alınamıyor. Ancak sözleşmeye aykırı bir hüküm olması ya da mal sahibinin işlemden vazgeçmesi halinde müşteriye komisyon ve kapora bedelleri iade edilebiliyor.