Türk bankacılık kanunun temel amaçları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Türk bankacılık kanunun temel amaçları nelerdir?
  2. 5411 sayılı kanun ne zaman çıktı?
  3. Mevzuatlarla ilgili hükümler 5411 sayılı bankacılık Kanununun hangi maddelerinde düzenlenmiştir?
  4. Banka işletmesinin denetiminin temel amaçları nelerdir?
  5. Bankaların tabi oldukları temel denetim türleri nelerdir?
  6. 5411 sayılı bankacılık Kanunu ne zaman çıktı?
  7. Türkiye'de yeni açılan bir y Katılım Bankası açıldıktan sonra en geç kaç gün içerisinde Türkiye Katılım Bankaları Birliğine üye olmak zorundadır?
  8. 5411 sayılı bankacılık Kanununda bankaların verebilecekleri kredileri belirli sınırlar konulmuş olmasının temel gerekçesi nedir?
  9. Bankacılık Kanununda yer alan sermaye yeterliliği nedir?
  10. Banka işlemleri hukukunun diğer adı nedir?
  11. Banka Hukuku hangi iki temel bölümden oluşur?
  12. Banka denetim Türleri Nelerdir?
  13. Bankacılık sektöründe uluslararası ilke ve standartlarına ulaşması kaçıncı yüzyılda başlamıştır?

Türk bankacılık kanunun temel amaçları nelerdir?

Madde 1 — Bu Kanunun amacı, finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanmasına, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunmasına ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir.

5411 sayılı kanun ne zaman çıktı?

MADDE 1 – 05 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 26 ncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “ihlâl ettikleri ve” ibaresinden sonra gelmek üzere “bankacılık sistemini ya da” ibaresi eklenmiş ve “kanunî kovuşturma talep edilen” ibaresi “Cumhuriyet Başsavcılığına yazılı başvuruda bulunulan” şeklinde ...

Mevzuatlarla ilgili hükümler 5411 sayılı bankacılık Kanununun hangi maddelerinde düzenlenmiştir?

Bu çalışmanın konusu banka yönetici ve ortaklarının doğrudan iflas yoluyla takip edilmeleri durumunda uygulanacak yargılama usulü ve ispatına ilişkindir. Banka yönetici ve ortaklarının şahsi sorumlulukları 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 110 uncu maddesinde düzenlenmiştir.

Banka işletmesinin denetiminin temel amaçları nelerdir?

Bankacılıkta gözetim ve denetim işlevinin temel amacı mali sistemde istikrarı ve güveni temin etmek ve böylece ödünç alan ve ödünç verenlerin maruz kalacakları riskleri en aza indirmektir.

Bankaların tabi oldukları temel denetim türleri nelerdir?

Bank. K. düzenlemesi çerçevesinde banka işlemesine uygulanacak olan denetim sistemi iki temel ilkeye dayanmakta ve üç ayrı denetim türünü içermektedir. Bu ilkeler: 'Finansal Raporlama' ve 'Konsolide Denetim' ilkeleridir. Denetim türleri ise1- İç denetim, 2-Bağımsız denetim, 3-Kamusal denetimdir.

5411 sayılı bankacılık Kanunu ne zaman çıktı?

7129 sayılı Kanun'da 1983 yılında 70 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kaldırılmış ve daha sonra sözü geçen 70 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin yerini de, 02.05.1985 tarihinde yürürlüğe konulan 3182 sayılı Bankacılık Kanunu almıştır.

Türkiye'de yeni açılan bir y Katılım Bankası açıldıktan sonra en geç kaç gün içerisinde Türkiye Katılım Bankaları Birliğine üye olmak zorundadır?

ifade eder. MADDE 3 - Türkiye'de faaliyet gösteren bütün katılım bankaları Kanun hükümlerine göre faaliyet izni aldıkları tarihten itibaren bir ay içinde Birliğe üye olmak, bu Statü hükümlerine uymak ve Birliğin yetkili organlarının aldığı kararları uygulamak zorundadır.

5411 sayılı bankacılık Kanununda bankaların verebilecekleri kredileri belirli sınırlar konulmuş olmasının temel gerekçesi nedir?

10.2. Bank. K. m. 54'de bankaların verebilecekleri kredilere bazı sınırlar konulmuştur. Bunun amacı kredilerin belirli bir kişi veya kuruma sınırsızca yoğunlaştırılmasının engellenmesi ve böylece riskin dağıtılması ve bankanın menfaat ilişkisi olan kişilere kredi vermesinin engellenmesidir.

Bankacılık Kanununda yer alan sermaye yeterliliği nedir?

Sermaye yeterliliği; “Maruz kalınan riskler nedeniyle oluşabilecek zararlara karşı yeterli öz kaynak bulundurulmasıdır. şeklinde tanımlanmıştır (5411 Sayılı Bankacılık Kanunu, Madde 44, 45). belirlenecek sermaye yeterliliği oranını hesaplamak, tutturmak, idame ettirmek ve raporlamak zorundadırlar.

Banka işlemleri hukukunun diğer adı nedir?

Bankacılık Mevzuatı denildiğinde bankalar ile ilgili yasal düzenlemeler, hukuk kuralları ve bu kurallara uyulmadığı takdirde karşılaşılacak yaptırımlar akla gelir. Buna bir bütün olarak “Banka Hukuku” da denilmektedir.

Banka Hukuku hangi iki temel bölümden oluşur?

1.1. Bu bölümlerden birincisi; 'Banka işletmesi hukuku'dur. Banka işletmesi hukukunun konusunu temelde bir ticari işletme olan banka işletmesinin kuruluşundan sona ermesine kadar bütün faaliyet sürecinde tabi olduğu kurallar oluşturur. Bu bölümlerden ikincisi; 'Bankacılık İşlemleri Hukuku'dur.

Banka denetim Türleri Nelerdir?

Bank. K. düzenlemesi çerçevesinde banka işlemesine uygulanacak olan denetim sistemi iki temel ilkeye dayanmakta ve üç ayrı denetim türünü içermektedir. Bu ilkeler: 'Finansal Raporlama' ve 'Konsolide Denetim' ilkeleridir. Denetim türleri ise1- İç denetim, 2-Bağımsız denetim, 3-Kamusal denetimdir.

Bankacılık sektöründe uluslararası ilke ve standartlarına ulaşması kaçıncı yüzyılda başlamıştır?

Bunun üzerine özellikle 20. Yüzyılın ikinci yarısında bankacılık sektörü ve banka hukuku düzenlemeleri bakımından uluslararası iktisadi ve hukuki ilke ve standartlar oluşturulmuştur.