1961 Anayasasına göre temel hak ve hürriyetlerin hangi durumlarda Kısıtlanabileceği belirtilmiştir?

İçindekiler:

  1. 1961 Anayasasına göre temel hak ve hürriyetlerin hangi durumlarda Kısıtlanabileceği belirtilmiştir?
  2. Temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasının sınırlandırılması ve durdurulması için başvurulan aracın amacı gerçekleştirmeye elverişli ve bunun için gerekli olmasını ifade eden ilke nedir?
  3. Kişinin devlet tarafından dokunulamayacak ve ihlal edilemeyecek özel alanına ilişkin hak ve özgürlüklere ne denir?
  4. Anayasa'nın 13 maddesine göre temel hak ve özgürlükler hangi hukuk kaynağı ile ve hangi koşullara uygun olarak sınırlandırılabilir?

1961 Anayasasına göre temel hak ve hürriyetlerin hangi durumlarda Kısıtlanabileceği belirtilmiştir?

Maddenin 1961'de ilk kabul edildiği halinde temel hak ve hürriyetlerin anayasanın sözüne ve ruhuna uygun olarak ancak kanun ile kısıtlanabileceği belirtilip, kamu yararı, genel ahlak, kamu düzeni, sosyal adalet ve millî güvenlik gibi sebeplerle de olsa bir hakkın ve hürriyetin özüne dokunula- mayacağı belirtilmiştir.

Temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasının sınırlandırılması ve durdurulması için başvurulan aracın amacı gerçekleştirmeye elverişli ve bunun için gerekli olmasını ifade eden ilke nedir?

Bu husus doktrinde “ölçülülük ilkesi” olarak isimlendirilmektedir. Bu ilke, genel olarak, “sınırlandırlmada başvurulan aracın sınıflama amacını gerçekleştirmeye elverişli olmasını; bu aracın sınırlama amacı açısından gerekli olmasını ve araçla amacın ölçüsüz bir oran bulunmasını ifade eder”[18].

Kişinin devlet tarafından dokunulamayacak ve ihlal edilemeyecek özel alanına ilişkin hak ve özgürlüklere ne denir?

Negatif Statü Hakları Kişinin devlet tarafından aşılamayacak ve dokunulamayacak özel alanının sınırlarını çizen hak ve hürriyetleri kapsar. ... Anayasada bu haklarkişinin hakları ve ödevleri” başlığı altında toplandığı için bu haklara kısaca “kişisel haklar” da diyebiliriz.

Anayasa'nın 13 maddesine göre temel hak ve özgürlükler hangi hukuk kaynağı ile ve hangi koşullara uygun olarak sınırlandırılabilir?

A. 13'üncü maddenin eski şeklinin birinci fıkrasına göre, “temel hak ve hürriyetler, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün, millî egemenliğinin, Cumhuriyetin, millî güvenliğin, kamu düzeninin, genel asayişin, kamu yararının, genel ahlâkın ve genel sağlığın korunması amacı ile... sınırlanabilir”.