Coğrafyada ölçek nasıl bulunur?

İçindekiler:

  1. Coğrafyada ölçek nasıl bulunur?
  2. Haritada çizgi ölçek nasıl hesaplanır?
  3. Kesir ölçek karşılığı nasıl hesaplanır?
  4. 1 20 ölçek nasıl hesaplanır?

Coğrafyada ölçek nasıl bulunur?

Ölçek hesaplama yapılırken en basit şekilde harita uzunluğu gerçek uzunluğu bölünür. Böylece ortaya çıkan ölçek harita ölçeği şeklinde ifade edilmektedir. Mesela 100 metre olan bir bölge için, 2 metrelik bir harita üzerinde gösterimi yapılacak ise, 2 sayısı 100 sayısına bölünür ve buradan işlem çıkarılır.

Haritada çizgi ölçek nasıl hesaplanır?

2. yol Çizgi ölçekte her bir çentik aralığı harita uzunluğu olarak kabul edilir. Her çentik aralığının karşılık geldiği değer de gerçek uzunluk olarak alınır. Gerekli orantı kurulduğunda 1 cm'lik uzunluğun karşılık geldiği değer bulunup paydaya yazılır ve kesir ölçek elde edilir.

Kesir ölçek karşılığı nasıl hesaplanır?

Çizgi ölçeği kesir ölçeğe çevirmede iki yol vardır: 1. yol Çizgi ölçeğin boyu harita uzunluğu olarak kabul edilir. Çizgi ölçeğin üzerindeki başlangıç ve bitiş değerlerinin toplamı gerçek uzunluğu verir. Ölçek formülünde yerine yazıldığında kesir ölçek değeri elde edilmiş olur.

1 20 ölçek nasıl hesaplanır?

1/20 ölçek: Çizilecek gerçek ölçü 10'a bölünür ve çıkan sonucun yarısı alınarak çizilir. 1/20 ölçek örnek: Gerçekte 100 cm (bir metre) olan bir çizgi proje üzerinde 5 cm olarak çizilir.