Türk ceza Kanuna göre suç karşılığı uygulanabilecek hapis cezaları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Türk ceza Kanuna göre suç karşılığı uygulanabilecek hapis cezaları nelerdir?
  2. TCK 35 maddesi cezası nedir?
  3. TCK nın 50 maddesi nedir?
  4. Kaç yılın altında hapis yatılmaz?
  5. Özgü suç türleri nelerdir?
  6. TCK 102 2 maddesi nedir?
  7. TCK nın 50 ve 51 maddesi nedir?
  8. 5237 sayılı Türk Ceza Kanununa göre uluslararası suçlar nelerdir?
  9. Suç çeşitleri nelerdir?
  10. Gerçek özgü suçlar nelerdir?
  11. Özgü mahsus suçlar nelerdir?

Türk ceza Kanuna göre suç karşılığı uygulanabilecek hapis cezaları nelerdir?

Türk Ceza Kanununda düzenlenen hapis cezası türleri şunlardır:
  • Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası
  • Müebbet Hapis Cezası
  • Süreli Hapis Cezası
  • Kısa Süreli Hapis Cezası

TCK 35 maddesi cezası nedir?

Suça teşebbüs halinde fail, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 13 yıldan 20 yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir (TCK md.35/2).

TCK nın 50 maddesi nedir?

(1) Kısa süreli hapis cezası, suçlunun kişiliğine, sosyal ve ekonomik durumuna, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığa ve suçun işlenmesindeki özelliklere göre; f) Mahkûm olunan cezanın yarısından bir katına kadar süreyle ve gönüllü olmak koşuluyla kamuya yararlı bir işte çalıştırılmaya, ... Çevrilebilir.

Kaç yılın altında hapis yatılmaz?

Cezanın Ertelenmesi Nedir? (TCK 51) TCK 51 - (1) İşlediği suçtan dolayı iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilen kişinin cezası ertelenebilir. Bu sürenin üst sınırı, fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış veya altmışbeş yaşını bitirmiş olan kişiler bakımından üç yıldır.

Özgü suç türleri nelerdir?

Özgü suçlar, ancak belli sıfatlara sahip kişiler tarafından işlenen suçlardır. Örneğin, zimmet suçu sadece devlet memurları tarafından işlenebilir. Özgü suçlarda, ancak özel faillik niteliğini taşıyan kişi fail olabilir.

TCK 102 2 maddesi nedir?

Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, on iki yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. Bu fiilin eşe karşı işlenmesi hâlinde, soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikâyetine bağlıdır (TCK md.102/2).

TCK nın 50 ve 51 maddesi nedir?

(1) İşlediği suçtan dolayı iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilen kişinin cezası ertelenebilir. Bu sürenin üst sınırı, fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış veya altmışbeş yaşını bitirmiş olan kişiler bakımından üç yıldır.

5237 sayılı Türk Ceza Kanununa göre uluslararası suçlar nelerdir?

Literatürde uluslararası hukuk suçları olarak soykırım suçu, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı savaşı (saldırganlık) suçu olarak dört grup suç kabul edilmektedir.

Suç çeşitleri nelerdir?

Suç türleri. Suç türleri, tek hareketli suçlar, çok hareketli suçlar, bağlı hareketli suçlar, serbest hareketli suçlar, seçimlik hareketli suçlar, mütemadi (kesintisiz) suçlar ve ihmali suçlar olarak sınıflandırılabilir.

Gerçek özgü suçlar nelerdir?

Özgü suç: belirli kişiler tarafından işlenebilen suçlardandır. Suçun temel şekli bakımından failde insan olmanın dışında bazı nitelikler aranmışsa “gerçek özgü suç” söz konusudur. Zimmet ve işkence gibi, sadece kamu görevlilerinin fail olduğu suçlardandır.

Özgü mahsus suçlar nelerdir?

Suçun faili, cezai nitelikteki hukuka aykırı fiili işleyen kişidir. Her suçun mutlaka bir faili vardır. ... Bu suçlara da “mahsus (özgü)” suçlar denir. Örneğin, güveni kötüye kullanma (TCK. m. 155) suçu genel bir suç; zimmet (TCK m. 247) özgü bir suçtur.