Hamur mayalama nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Hamur mayalama nasıl yapılır?
  2. Mayalı hamur nasıl kabarır?
  3. Mayalı hamur ne kadar beklemeli?
  4. Yumuşacık mayalı hamur nasıl yapılır?
  5. Hamur nasıl çok kabarır?
  6. Hamurun olduğu nasıl anlaşılır?
  7. Evde ekmek nasıl yapılır?
  8. Evde fırın ekmeği nasıl yapılır?

Hamur mayalama nasıl yapılır?

İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.

Mayalı hamur nasıl kabarır?

Mayalar, şekeri bünyelerinde sindirirler. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi besini sindirip enerjiye dönüştürdükten sonra atık madde ortaya çıkar. Bunlar etil alkol ve karbondioksit gazıdır. Açığa çıkan karbondioksit gazı hamur içerisinde hapsolur ve hamurun kabarmasını sağlar.

Mayalı hamur ne kadar beklemeli?

Eğer hamurunuzun içerisinde yumurta varsa ve yaş mayadan yaptıysanız hamur iki katına çıktıktan maksimum 2 saat sonra hemen kullanın deriz. Yaş mayayla ve yumurtasız hazırladığınız bir hamursa mayalandıktan sonra, oda sıcaklığında (çok sıcak olmayan bir yerde) yaklaşık 3 saat kadar bekletebilirsiniz.

Yumuşacık mayalı hamur nasıl yapılır?

Kullanacağınız kuru maya miktarının üç katı kadar 40 derece su veya süt ve maya miktarının yarısı kadar şeker bir kapta karıştırılır ve eritilir. Sonrasında bu karışım, hamura eklenerek mayalanması beklenir. Mayasında süt kullanılan hamur, daha yumuşak bir yapıya sahip olacaktır.

Hamur nasıl çok kabarır?

Mayanın hamuru mayalayarak kabartması için glikoza ihtiyacı var zira. Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise kullanacağınız sıvının (süt ya da su) ılık olması. Ilık su ya da sütün içerisinde mayalar daha çabuk aktif hale gelir ve hamurun kabarmasına yardımcı olur.

Hamurun olduğu nasıl anlaşılır?

- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.

Evde ekmek nasıl yapılır?

Yapılışına gelecek olursak; ılık süt, su, şeker ve mayayı bir kabın içine aktarın ve bir kaşık yardımıyla güzelce karıştırın. Ardından içine tuzu ve unu azar azar ilave ederek karıştırın. Yoğurmaya başlayın. İyice yoğurduktan sonra hafif un serpilmiş bir başka kabın içine ekmek hamurunu aktarın.

Evde fırın ekmeği nasıl yapılır?

Mini somun ekmekleri önceden ısıtılmış 220 derece fırına verin. Ekmeği fırına verdikten sonra fırının tabanına yarım çay bardağından biraz fazla olacak şekilde içme suyu dökün. Bu işlemi yapmanız ekmeklerin daha çıtır ve güzel pişmesini sağlayacaktır. Ekmeği yaklaşık 30-35 dakika pişirin.