Jel yöntemiyle kan grubu tayini nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Jel yöntemiyle kan grubu tayini nasıl yapılır?
  2. Kan grubu testi nedir nasıl yapılır?
  3. Lam slide yöntemi nedir?
  4. Jel Santrifugasyon yöntemi nedir?
  5. Forward reverse kan grubu nedir?
  6. Cross Match nedir nicin kullanilir?

Jel yöntemiyle kan grubu tayini nasıl yapılır?

Jel Kart Sistemi: Bu yöntemde kişiden alınan kan altı farklı bölmeden oluşan içi jel antikor dolu olan bir karta birer damla olarak alınır. Bu kart içinde A,B,Rh faktörleri için ayrı bölümler ve bir de test bölümü vardır. Test bölümü jel kartın doğruluğunu onaylamak içindir.

Kan grubu testi nedir nasıl yapılır?

Laboratuvara gelen içi kan dolu tüpler, santrifüj denen yüksek devirli cihazlarla uygun sürelerde çevrilerek tüpte bulunan kanın şekilli elemanları çöktürülür ve tüpün üstünde kalan serum dediğimiz sıvıdan alınan örnekle kan tahlili yapılır.

Lam slide yöntemi nedir?

Slide Yöntemi : ABO ve RhD antijenlerinin hızlı bir şekilde tanımlanmasında kullanılır. Eşit miktarda antiserum ile parmak ucundan alınan kan veya 'lik eritrosit süspansiyonu lam veya fayans üzerinde çevirme hareketi ile karıştırılır. Eritrositlerin kümeler oluşturması, yani aglutinasyon oluşumu gözlenir.

Jel Santrifugasyon yöntemi nedir?

Jel Santrifügasyon Yöntemi Tüplerin içerisinde Sephadex-G 100 maddesini içeren bir jel vardır. Bu madde başlangıçta toz halindedir; ancak buffer ile karıştığında jel halini alır. Kartlar için jel hazırlanırken, önce buffer ile yıkanarak şişmesi sağlanır. Daha sonra da buffer içerisinde süspansiyonu hazırlanır.

Forward reverse kan grubu nedir?

ABO sistemi, eritrosit yüzeyinde A ve/veya B antijenlerinin bulunması ya da bulunmamasına(forward-direkt gruplama) ve eritrosit üzerinde bulunmayan antijen ya da antijenlere karşılık gelen antikorların serumda bulunmasına (reverse-ters gruplama) göre tanımlanır.

Cross Match nedir nicin kullanilir?

Sitotoksisiteye dayalı Cross-match (CDC-CM) testleri: doğrudan verici ile hasta arasında T ve B hücrelerinin uyuşmazlığının tesbiti için yapılan testlerdir.