Karsinoid ne demek?

İçindekiler:

  1. Karsinoid ne demek?
  2. Karsinoid krizi nedir?
  3. Karsinoid tümör en sık nerede görülür?
  4. Nöroendokrin tümör nerede bulunur?

Karsinoid ne demek?

Karsinoid tümörler vücudun çeşitleri yerlerinde ortaya çıkabilen yavaş büyüyen bir kanser türüdür. Nöroendokrin tümörler olarak adlandırılan tümörlerin bir alt kümesi olan karsinoid tümörler genellikle sindirim sisteminde veya akciğerlerde başlar. Karsinoid tümörler genellikle son ana kadar bulgu ve belirti vermezler.

Karsinoid krizi nedir?

Karsinoid sendrom gastrointestinal sistem kaynaklı karsinoid tümörlü hastaların % 10'unu etkileyen klinik tablodur. Hastalarda ishal, yüz ve üst gövdede saniyeler içinde oluşan birkaç dakika süren kızarma (flushing) görülür. Bazı besinler, alkol ve duygusal stres bu klinik tabloyu tetikler.

Karsinoid tümör en sık nerede görülür?

Karsinoid tümörlerin % 85'i Gİ traktta yerleşir, % 10 vaka akciğerlerde ve geri kalan vakalar la- rinks, böbrek, overler, prostat ve deride görülür. Toplumda 1.3-1.5/100.000 oranında görülür (3).

Nöroendokrin tümör nerede bulunur?

Nöroendokrin hücreler, sinir hücreleri ve hormon üreten hücreler ile benzer özellikler gösterirler. Nöroendokrin tümörlere nadir rastlanır ve vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler. Çoğunlukla akciğerler, appendiks, ince bağırsak, rektum ve pankreastadırlar. Nöroendokrin tümörlerin birçok türü vardır.