Glokom hastalığı nedir?

İçindekiler:

  1. Glokom hastalığı nedir?
  2. Glokom nedir belirtileri nelerdir?
  3. Primer Açık Açılı glokom ne demek?
  4. Glokom kimlerde görülür?
  5. Glokom hastalığı neden olur?
  6. Göz tansiyonu yükselince ne yapmak lazım?
  7. Kapalı açılı glokom nedir?
  8. Dar açılı glokom neden olur?
  9. Göz tansiyonu genç yaşta olur mu?
  10. Göz tansiyonu neden ortaya çıkar?

Glokom hastalığı nedir?

"Göz Tansiyonu" veya halk arasında "Karasu Hastalığı" olarak adlandırılan glokom, göz içi basıncının yükselmesi sonucu oluşan göz siniri harabiyeti şeklinde tanımlanır. Sık gözlenen, erken tanınıp tedavi edilmediği durumda kalıcı görme kaybına yol açan bir göz hastalığıdır.

Glokom nedir belirtileri nelerdir?

Kapalı açılı glokom belirtileri
  • Bulanık görme.
  • Hafif baş ağrısı
  • Hafif göz ağrısı
  • Göz ve alında şiddetli ağrı
  • Göz kızarıklığı
  • Mide bulantısı ve kusma.
  • Görüşün azalması
  • Parlak ışıklar ve renkli halkalar görme,

Primer Açık Açılı glokom ne demek?

Primer açık açılı glokom (PAAG), yüksek göz içi basıncı (GİB) (≥21 mmHg), glokomatöz optik disk, retina gangliyon hücreleri ve bu hücrelerin aksonları olan retinal sinir lifi tabakası (RSLT) hasarı ve iridokorneal açının açık olması ile karakterize, progresif nörodejeneratif bir optik nöropatidir.

Glokom kimlerde görülür?

Göz tansiyonu (glokom) kimlerde görülür? Açık açılı glokom çocuklar ve gençler de görülebilirse de genellikle 45 yaş sonrasında ortaya çıkan bir hastalıktır. Göz tansiyonu yükselmesi kırklı yaşlardan itibaren başlayıp altmışlı yaşlarda hız kazanmaktadır. 60 yaş üstü bireylerde glokom görülme ihtimali %2 civarındadır.

Glokom hastalığı neden olur?

Glokom, göz içi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşması nedeniyle sıvının yeterli boşalmaması ve buna bağlı olarak göz içi basıncının artması sonucu oluşur. Yükselen göz içi basıncı görme sinirine zarar vererek sinirin ölmesine neden olur.

Göz tansiyonu yükselince ne yapmak lazım?

Sigara bırakılmalı, hipertansiyon ve kan kolesterolü doktor kontrolünde düzeltilmelidir. Egzersiz genellikle göz tansiyonu düşürür. Hafif egzersizler sağlığımız için gereklidir. Sağlıklı beslenme, bol meyve sebze yemekte önemlidir.

Kapalı açılı glokom nedir?

Açı kapanması glokomu veya kapalı açılı glokomda ise iris dokusu öne doğru itilir ve kornea ve iris arasındaki açı daralır veya kapanır. Buna bağlı olarak göz içi basıncı yükselir. Bazı kişilerde yapısal olarak dar açı mevcuttur ve açı kapanması glokomu için yüksek risk taşırlar.

Dar açılı glokom neden olur?

Dar açılı (açı kapanması) glokom Genellikle yapısı daha küçük olan hipermetrop gözlerde, iris dokusunun (gözün renkli kısmı) drenaj açısına çok yakın pozisyonda yerleşmesi ve bu açıyı kapatmasıyla ortaya çıkar.

Göz tansiyonu genç yaşta olur mu?

Göz tansiyonu (glokom) kimlerde görülür? Açık açılı glokom çocuklar ve gençler de görülebilirse de genellikle 45 yaş sonrasında ortaya çıkan bir hastalıktır.

Göz tansiyonu neden ortaya çıkar?

Glokom, göz içi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşması nedeniyle sıvının yeterli boşalmaması ve buna bağlı olarak göz içi basıncının artması sonucu oluşur. Yükselen göz içi basıncı görme sinirine zarar vererek sinirin ölmesine neden olur.