Trafik cezasına itiraz kaç günde sonuçlanır?

İçindekiler:

  1. Trafik cezasına itiraz kaç günde sonuçlanır?
  2. Trafik cezası itiraz dilekçesi nereden alınır?
  3. Trafik cezasına itiraz hangi kuruma yapılır?
  4. Trafik cezasına itirazdan sonra ne olur?
  5. Trafik cezası itiraz mahkeme masrafları ne kadar?
  6. Trafik cezası kaç yılda zaman aşımına uğrar?
  7. Tebliğ edilmeyen trafik cezası ne olur?
  8. Ölümlü trafik kazası cezası nedir?

Trafik cezasına itiraz kaç günde sonuçlanır?

Kişi, bu belirtilen süre içerisinde itirazını gerçekleştirmezse mevcut ceza kesinleşecektir. Yine kanun uyarınca ceza, kişinin ehliyetine kesilmişse trafik cezası itiraz süresi o an itibari ile başlayacaktır. 15 gün içerisinde gerekli mercilere itirazı gerçekleştirmesi gerekir.

Trafik cezası itiraz dilekçesi nereden alınır?

Trafik cezasına itiraz Sulh Ceza Hâkimliğine ya da UYAP üzerinden dilekçeyle yapabilirsiniz.
  • İtiraz dilekçesi,
  • Trafik cezasına ait karar tutanağı,
  • Ruhsatın fotokopisi,
  • Ehliyetin fotokopisi.
  • Kimliğin fotokopisi,
  • Eğer trafik cezası ödenmiş ise ödemeye ait dekont.

Trafik cezasına itiraz hangi kuruma yapılır?

TRAFİK CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLEBİLİR? MADDE 16 – (1) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir”.

Trafik cezasına itirazdan sonra ne olur?

Trafik Cezasına İtiraz Süresi 15 gün içerisinde itiraz edilmezse ceza kesinleşir. Eğer ceza yazmaya yetkili memur, kişinin sürücü belgesine yüz yüze bir ceza yazmışsa itiraz süresi aynı gün başlar. Eğer gıyabında plakaya ceza yazılmışsa süre cezanın tebliğ edildiği gün başlar.

Trafik cezası itiraz mahkeme masrafları ne kadar?

2021 yılı itibariyle Sulh Ceza Hakimliğine yapılacak Trafik cezasına itiraz için mahkeme masrafı yoktur. Yukarıda açıklanan hususlar dikkate alınarak Sulh Ceza Hâkimliğine trafik cezasının kaldırılması için dava açılması ücretsizdir.

Trafik cezası kaç yılda zaman aşımına uğrar?

Trafik cezası alan kişilerin bu cezalarını 5 yıl içerisinde ödememesi halinde trafik cezası zaman aşım işlemleri uygulanabilir. Kişilerin trafik cezalarının ödeme ya da sorgulama dışında bazı durumlara göre işlem yapması mümkündür.

Tebliğ edilmeyen trafik cezası ne olur?

Trafik cezası kişiye 10 iş günü içinde tebliğ edilmelidir. 10 iş günü içinde tebliğ edilmediği takdirde bu durum itiraz sebebi yapılabilir. Gıyabında plakaya kesilen trafik cezasına 15 gün içinde itiraz edilmezse ceza kesinleşir.

Ölümlü trafik kazası cezası nedir?

Anayasamızda da ölümlü trafik kazalarında verilen cezalar 7 yıla kadar hapis cezasıdır. Bunun yanı sıra ölen kişinin ailesi tarafından maddi tazminat davası ve manevi tazminat davası açılabilir.