Konjonktivit ne demek?

İçindekiler:

  1. Konjonktivit ne demek?
  2. Konjonktivit nedir neden olur?
  3. Konjonktivit nasıl geçer?
  4. Konjonktivit Nedir Nasıl Bulaşır?
  5. Göz kapağı iltihabı bulaşıcı mıdır?

Konjonktivit ne demek?

Halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak da bilinen konjonktivit, göz akını örten şeffaf dokunun ve göz kapaklarının içinin iltihaplanmasıdır. Bu durum da göz içinde kanlanmaya yol açar. Göz kapaklarının içini ve gözlerin beyaz kısmını (sklera) kaplayan zara konjonktiva adı verilir.

Konjonktivit nedir neden olur?

Konjonktivit, gözün beyaz kısmını ve göz kapağını kaplayan konjunktiva adı verilen tabakanın inflamasyona (iltihaplanmaya) uğramasıyla meydana gelir. Oluşan bu inflamasyonun nedeni; bakteriyel veya viral enfeksiyon, alerjik reaksiyon, özellikle bebeklerde göz yaşının tam olarak açılmaması olabilir.

Konjonktivit nasıl geçer?

Bakteriyel konjonktivit vakalarında enfeksiyonun geçmesi için geniş spektrumlu antibiyotik içeren damla ve pomatlar kullanılır. Damla ve pomatların ortalama 7-10 gün boyunca düzenli kullanılması halinde hastada iyileşme kaydedilir. Belirtiler genellikle birkaç gün içinde hafifler ve hastalığın bulaşıcılığı da azalır.

Konjonktivit Nedir Nasıl Bulaşır?

Viral ve bakteriyel konjonktivit son derece bulaşıcıdır. Kolayca yetersiz el yıkama yoluyla veya konjonktivit hastalığı taşıyan birinin kullandığı havlu gibi bir eşyanın paylaşımıyla bulaşır. Öksürme ve hapşırma da bulaşma yollarındandır. Çocuklar kısa bir süre için okul ya da gündüz bakım dışında kalmalıdır.

Göz kapağı iltihabı bulaşıcı mıdır?

Virüslerin neden olduğu göz enfeksiyonları bulaşıcı olduğundan bu konuda kişisel hijyene oldukça dikkat edilmesi gerekiyor.