GMSI mükellefi kimdir?

İçindekiler:

  1. GMSI mükellefi kimdir?
  2. Gayrimenkul sermaye iratlarında Gelecek yıllara ait olup peşin tahsil olunan kiralar hangi yılın geliri sayılır?
  3. MSI nedir vergi?
  4. Kira gelir vergisi mükellefleri kimlerdir?
  5. MSI GMSI nedir?
  6. Menkul sermaye gelir vergisi nedir?
  7. Kira gelirini kim beyan edecek?
  8. Gelir vergisi mükellefi olmak ne demek?
  9. Vergi mükellefi olmak için ne olmalıdır?

GMSI mükellefi kimdir?

Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracılarıdır. ...

Gayrimenkul sermaye iratlarında Gelecek yıllara ait olup peşin tahsil olunan kiralar hangi yılın geliri sayılır?

Gayrimenkul sermaye iratlarında geçmiş yıllara ait olarak tahsil edilen kiralar tahsil edildiği yılın kirası sayılırken, gelecek yıllara ait olup peşin tahsil olunan kiralar, ilgili bulundukları yılların hasılatı sayılır.

MSI nedir vergi?

Menkul Sermaye İradının Tanımı Gelir Vergisi Kanunu'nun 75. maddesinde menkul sermaye iradı; “Sahibinin ticari, zirai ve mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilebilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.”

Kira gelir vergisi mükellefleri kimlerdir?

Kira gelirine konu mal ve hakların; sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesinden gelir elde eden kiracılar, gayrimenkul sermaye iradı yönünden mükellef kabul edilecektir.

MSI GMSI nedir?

Gayrimenkul sermaye iradı, sahip olunan mal ya da hakların kiraya verilmesi sonucu elde edilen kira gelirlerini ifade etmektedir. Bu anlamda sahip olunan haklar ya da mallar için belli bir miktar da vergi verilmesi gerekmektedir.

Menkul sermaye gelir vergisi nedir?

193 sayılı gelir Vergisi Kanununa göre; sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden oluşan sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.

Kira gelirini kim beyan edecek?

Gerçek kişilerce 2019 yılında elde edilen beyana tabi gayrimenkul sermaye iratlarının, 2020 yılı Mart ayının sonuna kadar beyan edilmesi gerekmektedir. Beyanname kişinin bağlı olduğu vergi dairesine verilir. Bağlı olunan vergi dairesi esas olarak ikametgâhın bulunduğu yer vergi dairesidir.

Gelir vergisi mükellefi olmak ne demek?

Vergi mükellefi, vergiyi doğuran olayı gerçekleştiren ve bu suretle üzerine düşen vergi borcunu ödemekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişidir.

Vergi mükellefi olmak için ne olmalıdır?

İşletmeler, iş yerlerini açtıktan bir ay sonra vergi levhasını oluşturmalıdırlar. Vergi mükellefi olmak isteyen kişi şirket sahibi ise öncelik olarak şirketini ticaret odalarına tescil ettirmelidir. Tescil ettirilme işleminden sonra şirketin sahibine ticaret sicil gazetesi verilecektir.