Aşkın sigorta ne demek?

İçindekiler:

  1. Aşkın sigorta ne demek?
  2. Aşkın sigorta durumu nedir?
  3. Aşkın sigorta yasağı nedir?
  4. Sigorta bedeli ile sigorta tazminatı farklı kavramlar mıdır?
  5. Mükerrer sigorta ne demek?
  6. Sigorta teminat bedeli nedir?
  7. Sigorta bedeli ve değeri nedir?
  8. Paylı sigorta nedir?
  9. Ilk ateş sigortası ne demek?
  10. Mükerrer poliçe ne demek?
  11. Zarar sigortalarında sigorta sözleşmesine konu olan menfaatin sahibi kavramı nedir?

Aşkın sigorta ne demek?

Aşkın Sigorta, sigorta bedelinin, sigorta değerinden büyük olmasına denir. ... Bu sebeple ödenecek tazminat, gerçek sigorta değerini ve zararın gerçek miktarını aşmayacak şekilde tespiti konulmaktadır.

Aşkın sigorta durumu nedir?

Kısaca sigorta bedelinin sigorta değerinden büyük olması anlamına gelen aşkın sigorta, aslında sigorta sözleşmesi yapılırken doğru belirlenmesi gereken hususlardan biri olan sigorta bedelinin yanlış yansıtılmasıyla ortaya çıkar. Sigorta bedeli bir ev ya da araba gibi sigortalanan kıymetin piyasa fiyatı anlamına gelir.

Aşkın sigorta yasağı nedir?

B.Aşkın Sigorta TTK. 1463. maddesine göre:” Sigorta bedeli sigorta olunan menfaatin değerinin üstünde ise, aşan kısım geçersizdir. Bu sebeple, sigorta bedeli ile sigorta priminin onu karşılayan kısmı indirilir ve tahsil edilmiş fazla prim geri verilir.

Sigorta bedeli ile sigorta tazminatı farklı kavramlar mıdır?

Sigorta bedeli, sigorta tazminatından farklı bir kavramdır. Yukarıda zikredildiği üzere, sigorta bedeli, sigortacının ödemeyi taahhüt ettiği meblağın en yüksek haddidir. Oysa, sigorta tazminatı, tehlikenin gerçekleşm- esi sebebiyle sigortalının maruz kaldığı zarara tekabül eder.

Mükerrer sigorta ne demek?

Sigorta edilmiş riskin, belli bir kısmının veya tamamının yeniden sigorta edilmesidir. Sigorta şirketleri, teminat verdikleri rizikolarda büyük hasarların aynı zamana gelme ihtimaline karşı, hasar ödemelerinde zorlanmamak için reasürans (mükerrer sigorta) yaptırır.

Sigorta teminat bedeli nedir?

Sigorta bedeli, bir sigorta sözleşmesiyle teminat altına alınan kıymetlerin toplam maddi bedeli. Poliçe üzerinde sigorta bedeli açıkça belirtilir. ... Dolayısıyla sigortalı riskin bedeli poliçede hatalı belirtilmiş olsa dahi, sigorta şirketi, sigorta bedelinin üzerinde kalan hasarlardan sorumlu olmayacaktır.

Sigorta bedeli ve değeri nedir?

Sigorta bedeli, bir sigorta sözleşmesiyle teminat altına alınan kıymetlerin toplam maddi bedeli. Poliçe üzerinde sigorta bedeli açıkça belirtilir. Sigorta bedeli, sigorta şirketinin sorumluluğunun üst sınırını oluşturur. ... Sigortalanan varlığın gerçek piyasa bedeline, sigorta değeri denmektedir.

Paylı sigorta nedir?

Müşterek Sigorta: Teminat kapsamındaki risklerin gerçekleşmesi sonucunda meydana gelen bir hasarın belli bir bölümünü veya belli bir yüzdesini sigortalının üzerinde tutmasıdır.

Ilk ateş sigortası ne demek?

İlk Ateş Sigortası nedir? Malın veya tesisin toplam değeri üzerinden değil, sigortalı ve sigortacının aralarında belirledikleri bir değer üzerinden poliçeleşmesidir. Bu durumda, sigortacının azami sorumluluğu belirlenen değer kadardır. Bu değerin üzerindeki hasarlar sigortacının sorumluluğuna girmez.

Mükerrer poliçe ne demek?

Sigortacının kendi bünyesinde koruyamadığı bir kısım rizikoyu diğer sigortacılar nezdinde sigorta ettirmesine reasürans (mükerrer sigorta) denilmektedir.

Zarar sigortalarında sigorta sözleşmesine konu olan menfaatin sahibi kavramı nedir?

Menfaat sahibinin kim olduğu sigorta sözleşmesinden kaynaklı tazminat talebinde kimin bulunabileceğini gösterirken, menfaatin değeri ise talep edilecek tazminatın miktarını göstermektedir. ... Eşya üzerindeki menfaati güvence altına alınan sigortalı, tazminat talebinde bulunabilmektedir.