Kalp durunca beyne oksijen gider mi?

İçindekiler:

  1. Kalp durunca beyne oksijen gider mi?
  2. Beyni oksijen gitmeyince ne olur?
  3. Ani kalp durması neden olur?
  4. Beyin ne kadar süre oksijensiz kalabilir?

Kalp durunca beyne oksijen gider mi?

Beyne oksijenin az gitmesine hipoksi denirken, oksijenin hiç gitmemesi durumuna ise anoksi denmektedir. Suda boğulma, gaz zehirlenmeleri, kalp durması, felç gibi olan durumlar beynin oksijensiz kalmasına örnek verilebilir.

Beyni oksijen gitmeyince ne olur?

Beynin oksijensiz kalmasına yol açan durumlar, acil tıbbi müdahale gerektirir. Boğulma, kalp durması ve inme varlığında eğer birkaç dakika içerisinde beyin dokusuna oksijen ulaşmazsa koma, felç hatta ölüme kadar giden ciddi sonuçlar ortaya çıkar.

Ani kalp durması neden olur?

Ani kalp durması ya da kalp krizi damarlarda pıhtı ya da tıkanıklık olduğunda ve bu durum kalbe kan akışını durdurduğunda ortaya çıkar. Bu tıkanıklık yüzünden, kalp gerekli oksijeni alamaz ve kalp hücreleri ölür. Böyle bir durumda ventriküler Fibrilasyon denen anormal bir kalp ritmi oluşur.

Beyin ne kadar süre oksijensiz kalabilir?

Çünkü eğer ki beyin gerçekten oksijensiz kalırsa (apne durumu) ilk 2 dakika içerisinde beyin hücreleri geri dönüşü olan hasarlar almaya başlar, 3 dakikadan sonra beyin hücreleri kalıcı olarak hasar görmeye ve ölmeye başlar, 5 dakikadan sonra ise beyin hücreleri kitleler halinde ölür.