Duyu organlarımızla maddelerin hangi özelliklerini algılarız?

İçindekiler:

  1. Duyu organlarımızla maddelerin hangi özelliklerini algılarız?
  2. Renk koku tat sertlik gibi özellikler maddenin hangi özellikleridir?
  3. Bilinmeyen maddeleri koklamak zararlı olabilir Neden?
  4. Tehlikeli maddelerden korunmak için neler yapılmalıdır?

Duyu organlarımızla maddelerin hangi özelliklerini algılarız?

Sertlik, yumuşaklık, pürüzlülük ve pürüzsüzlük gibi özelliklerini derimiz yardımı ile algılarız. Dokunma duyusu (derimiz) organımız ile maddelerin sert yada yumuşak olduğunu anlarız. Kolayca şekil alabilen maddelere yumuşak madde denir.

Renk koku tat sertlik gibi özellikler maddenin hangi özellikleridir?

Her maddenin kendilerine has özellikleri vardır. Bu özelliklerden bazıları sayesinde maddeleri birbirlerinden ayırt edebiliriz. Bazı özellikler ise tüm maddeler için ortak özelliktir. Maddelerin; sertlik-yumuşaklık, esneklik-kırılganlık, renk, koku, tat, pürüzlülük-pürüzsüzlük gibi özellikleri vardır.

Bilinmeyen maddeleri koklamak zararlı olabilir Neden?

Çünkü kırık cam parçaları derimizin yaralanmasına neden olur. Bilinmeyen maddeleri koklamak zararlı olabilir. Çünkü bu maddeler burnumuzu tahriş edebilir, zehirlenmemize sebep olabilir. Göz sağlığı için gözlük kullanmak gerekiyorsa bu bir alışkanlık hâline getirilmelidir.

Tehlikeli maddelerden korunmak için neler yapılmalıdır?

1- Ellerimizi sabun dışında başka bir madde ile yıkamamalıyız. 2- Kolonyayı sadece koklayabiliriz, kesinlikte tadına bakmamalıyız. 3- İçinde ne olduğunu bilmediğimiz sıvıları kesinlikle tatmamalıyız, dokunmamalıyız ve koklamamalıyız. 4- Yapıştırıcıları koklamamalıyız.