Doz dozaj ne demek?

İçindekiler:

  1. Doz dozaj ne demek?
  2. Dozaj olmak ne demek?
  3. Dozaj ne demek tıp?
  4. Dozaj rejimi nedir?
  5. Betonda dozaj artarsa ne olur?
  6. İlaç yükleme dozu nedir?
  7. Bir ilacın dozaj şeklinden emilerek sistemik dolaşıma geçme hızı ve derecesine ne denir?
  8. Agrega miktarı artarsa ne olur?
  9. Taze betonda Terleme nedir?
  10. Yükleme dozu neden verilir?
  11. Bir ilacın sistemik dolaşıma geçme oranına ne ad verilir?
  12. Ilaçlar vücuda uygulandığında hangi aşamalardan geçer?
  13. Bir betonda agrega miktarı artarsa ne olur?
  14. Yüksek dayanımlı betonların dayanımı nelere bağlıdır?
  15. Taze betonda aranan özellikler nelerdir?
  16. Betonun dayanıklılığı nedir?
  17. Doz yükleme ne demek?
  18. Eliminasyon yarı ömrü ne demek?

Doz dozaj ne demek?

1 m³ yerine dökülmüş ve sıkıştırılmış betona katılan çimentonun kg cinsinden miktarına dozaj denir.

Dozaj olmak ne demek?

Dozajlama, genel anlamı ile asıl hammaddeye katkı madde ekleme işlemine denir.

Dozaj ne demek tıp?

Doz, teşhis, hastalıklardan korunma veya tedavi amacı ile yalnız veya karışım halinde kullanılan ilacın bir defada veya bir günde tehlikesizce kullanılabildiği miktar. Tedavi etkisi gösterebilecek ilaç miktarına da tedavi dozu denir.

Dozaj rejimi nedir?

İlaç uygulamasının dozaj rejimi (ilacın veriliş yolu, miktarı ve sıklığı), ilacın etkisinin başlamasını ve süresini etkiler. Başlan- gıç, ilacın etkisinin başlaması için gerekli zamandır. İntravenöz olarak uygulanan ilaçların etkisi, ağızdan alınan ilaçlara göre daha çabuk başlar.

Betonda dozaj artarsa ne olur?

Türkiye'de laboratuvar ölçekli yapılan bu çalışmada eşit su/çimento oranında çimentonun dozajının arttırılması beton basınç dayanımını belirgin bir şekilde değiştirmemektedir. ... Ayrıca, su/çimento oranının düşük olması dayanım kadar dayanıklılık için de son derece önemlidir.

İlaç yükleme dozu nedir?

Yükleme dozu, serumda hız- lıca terapötik ilaç konsantrasyonlarını başarmanın amacı için sonraki dozlardan daha yüksek olan ilacın başlangıç dozudur.

Bir ilacın dozaj şeklinden emilerek sistemik dolaşıma geçme hızı ve derecesine ne denir?

i) Emilim derecesi: İlacın verilen dozunun emilen (sistemik dolaşıma geçen) yüzdesinin göstergesi olarak “emilim derecesi” (oranı). ii) Emilim hızı: Emilim oranının zamanla ilişkisini gösteren parametre.

Agrega miktarı artarsa ne olur?

Harç içerisinde ince agrega yüzdesinin artması ince agrega yüzey alanını lineer olarak artırır. İnce agrega harç içerisinde belli orana kadar karışım içersinde boşlukları azaltır. İnce agreganın fazlası ise boşlukları tekrar arttırır.

Taze betonda Terleme nedir?

3. TERLEME : Taze betonun içerisindeki suyun beton yüzeyine çıkma eğilimine " terleme " denilmektedir. Bu olay kanama, su alma veya kusma olarak da anılmaktadır. Terleme olayı aslında, su ile katı taneler arasında bir nevi segregasyon sayılmaktadır.

Yükleme dozu neden verilir?

Yükleme dozu, serumda hız- lıca terapötik ilaç konsantrasyonlarını başarmanın amacı için sonraki dozlardan daha yüksek olan ilacın başlangıç dozudur.

Bir ilacın sistemik dolaşıma geçme oranına ne ad verilir?

Farmakolojide, biyoyararlanım ilaçların temel farmakokinetik özelliklerinden birisidir ve uygulanan ilaç miktarının sistemik dolaşıma geçen oranını belirtmek üzere kullanılır. Tanım olarak diyebiliriz ki intravenöz olarak verilen bir ilacın biyoyararlanımı % 100 dür.

Ilaçlar vücuda uygulandığında hangi aşamalardan geçer?

Emilim (absorbsiyon) Dağılım (distribüsyon) Metabolizma (biyotransformasyon) Eliminasyon (itrah veya atılım)

Bir betonda agrega miktarı artarsa ne olur?

Betonda kullanılacak agregalar nem ve sıcaklık etkisinden dolayı hacim değişikliği gösterirse bu durum agregalarda önemli derecede genişleme ve büzülmelere yol açar. Bunun sonucunda beton çatlayarak basınç dayanımı düşmektedir. Agregaların don direncinin yüksek olması su emme kabiliyetlerinin düşük olmasına bağlıdır.

Yüksek dayanımlı betonların dayanımı nelere bağlıdır?

Betonun Basınç Dayanımını Etkileyen Faktörler
  • Su/Çimento oranı
  • Dış koşullar (kür koşulları)
  • Çimentoyla ilgili etkenler.
  • Yoğurma suyu ili ilgili etkenler.
  • Betonun kompasitesi.
BE

Taze betonda aranan özellikler nelerdir?

  • ARANAN ÖZELLİKLER. Bu özellikleri iki grupta sınıflandırmak mümkündür:
  • a) Taze Betonda: • İşlenebilme özelliği, uygun kıvam. • Taze betonun sıcaklığı ...
  • b) Sertleşmiş Betonda: • Dayanım (basınç, çekme, eğilme, yarılma mukavemetleri) • Dış etkenlere karşı dayanıklılık (geçirimsizlik, aşınmaya dayanıklılık)

Betonun dayanıklılığı nedir?

Betonun basınç dayanımı, sertleşmiş beton özelliği- dir ve beton sınıfları da bu dayanıma göre belirlenir. Dayanıklılık (durabilite) ise beton ve veya betonarme yapının zaman içinde özelliklerini kaybetmemesidir.

Doz yükleme ne demek?

İlacın etkisini hızlı göstermesi istenen durumlarda tedaviye yüklü doz ile başlanarak etken maddenin kanda istenilen seviyeye çıkması sağlanır. Yükleme dozu her ilaçta kullanılmaz. Yükleme dozu miktarı ilacın yapısına göre özel olarak hesaplanır. İlk gün yükleme dozu verildi, kanda istenilen ilaç düzeyine erişildi.

Eliminasyon yarı ömrü ne demek?

Vücudun bir maddenin yarısını etkinsizleştirmesi veya metabolize etmesi için geçen zaman; ikinci bir yarılanma ömründe maddenin geri kalan kısmı yeniden yarı yarıya azalır ve süreç böyle devam eder.