Ayraç mı ayraç mı?

İçindekiler:

  1. Ayraç mı ayraç mı?
  2. Ayıraç nasıl yazılır?
  3. Virgül parantezden önce mi sonra mı?
  4. Virgül hangi amaçlarla kullanılır?
  5. Virgül hangi durumlarda kullanılmaz?
  6. Çünkü den önce virgül konur mu?
  7. Virgülden sonra bağlaç kullanılır mı?
  8. Virgülden sonra boşluk bırakılır mı?

Ayraç mı ayraç mı?

TDK 1935'te bu “ayraç” kelimesini “ayır-” fiil tabanına “-aç” eki getirerek elde etmişti, dolayısıyla “ayıraç” şeklinde kullanmalıydı. Her ne hikmetse kelimeyi ortasından kısaltıp “ayraç” biçimini tercih etmişti.

Ayıraç nasıl yazılır?

ayıraç, -cı a. kim. Maddeleri kimyasal birleşime veya ayrışıma uğratarak niteliklerini belirlemede kullanılan bileşikler, belirteç, miyar, reaktif.

Virgül parantezden önce mi sonra mı?

Ünlem, soru, nokta, virgül gibi noktalama işaretleri tırnak işaretinin içine, ayracın ise dışına (ayraçtan sonra) konulur.

Virgül hangi amaçlarla kullanılır?

Virgül ( , ) İşareti ve Kullanıldığı Yerler

  • Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur: ...
  • Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur: ...
  • Cümlede özel olarak vurgulanması gereken ögelerden sonra konur: ...
  • Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan ögeleri belirtmek için konur:

Virgül hangi durumlarda kullanılmaz?

Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak virgül kullanılmaz. Bu durumda virgül yerine noktalı virgül kullanılmalıdır. Kapılar, duvarlar ve tavanlar boyandı; parkeler değişti. Anasına bak, kızını al; kenarına bak, bezini al.

Çünkü den önce virgül konur mu?

Barış yoldaşım, kural belli: İçinde "çünkü" bağlacı olan cümleler yapı itibariyle "bağlı cümle" grubuna girer, sıralı cümle değildir. Bağlaçlardan önce ya da sonra virgül konmayacağı için "çünkü"den önce yahut sonra virgül konulmaz.

Virgülden sonra bağlaç kullanılır mı?

TDK'ya göre de ve, gibi, veya, yahut gibi sözcükler bağlaç olarak kullanıldıklarında önce ve sonra virgül kullanılmıyor. Yine TDK kılavuzuna göre metin içinde tekrarlı bağlaçlardan (Hem gider hem ağlar.) ... sonra virgül konmaz.

Virgülden sonra boşluk bırakılır mı?

Noktalama işaretlerinden nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru, ünlem, tırnak, ayraç ve kesme işaretleri ait oldukları kelimelere bitişik olarak yazılır ve kesme dışındaki işaretlerden sonra bir harf boşluğu ara verilir.