Koşullu salıverilme denetim süresi ne kadardır?

İçindekiler:

  1. Koşullu salıverilme denetim süresi ne kadardır?
  2. Koşullu salıverme yetkisi kime ait?
  3. Hangi durumlarda infaz yanar?
  4. Infazi olan kişi suç islerse ne olur?
  5. Koşullu salıvermenin geri alınmasına kim karar verir?
  6. Koşullu salıverilme kurumunun asıl fonksiyonu cezanın hangi amacı ile ilgilidir?
  7. Koşullu Salıverilmenin geri alınması halinde hükümlü hakkında hangi cezalar ve kurallar uygulanır?
  8. Uyuşturucuda denetimli serbestlik kaç yıl?
  9. Iyi halden tahliyeye kim karar verir?
  10. Koşullu salıverme tarihi nasıl hesaplanır?

Koşullu salıverilme denetim süresi ne kadardır?

Bununla ilgili olarak koşullu salıverme süresinin hesaplanmasında, hükümlünün on beş yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdiği bir gün iki gün olarak dikkate alınacağı söylenebilir. Denetim süresi içerisinde hükümlüye rehberlik edecek bir uzman kişi infaz herkim tarafından görevlendirilebilir.

Koşullu salıverme yetkisi kime ait?

Koşullu salıverilme kararı vermeye yetkili ve görevli mahkeme, infaz işlemlerinin yapıldığı yer İnfaz Hakimliği'dir. (5275 sayılı Kanun m.107/11). (Bu hüküm 01.09.2020 tarihinden itibaren uygulanacaktır).

Hangi durumlarda infaz yanar?

Adli para cezası gerektiren veya taksirli işlenen suçlarda da hükümlünün infazı yanmaz. Hükümlünün denetim süresi içinde işlediği yeni suçun kanundaki cezası hapis cezası olmasına rağmen, hapis cezası adli para cezasına çevrilmişse yine şartlı tahliyesi yanmaz. Ancak erteleme durumunda infaz yanabilir.

Infazi olan kişi suç islerse ne olur?

Seçimlik Cezalardan Hapis Cezasına Karar Verilir: Tekerrür halinde işlenen ikinci suçun (tekerrür hükümleri uygulanacak suç) cezası seçimlik olarak hapis cezası veya adli para cezası olarak öngörülmüşse, hapis cezasına hükmedilir.

Koşullu salıvermenin geri alınmasına kim karar verir?

Koşullu salıverilme kararının geri alınmasından sonra aynı hükmün infazı ile ilgili bir daha koşullu salıverilme kararı verilmez. Koşullu salıverilmenin geri alınması kararını infaz hakimliği verir. Bu karara karşı Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edilebilir. Bazı suçlarda koşullu salıverilme hükümleri uygulanmaz.

Koşullu salıverilme kurumunun asıl fonksiyonu cezanın hangi amacı ile ilgilidir?

Şartla salıverme; hürriyeti bağlayıcı cezanın infazı sırasında şahsileştirilmesine imkân sağlayan bir kurumdur. Mahkûmun ıslahı ile onun tekrar topluma kazandırılmasını sağlar. Hükmedilen yaptırımın cezaevinde çekilmeyen bölümü için öngörülen denetim süresiyle, hürriyeti bağlayıcı cezalara seçenek teşkil eder.

Koşullu Salıverilmenin geri alınması halinde hükümlü hakkında hangi cezalar ve kurallar uygulanır?

4 ay hapis cezasının iki katı alınarak, hükümlünün cezaevinde kalma süresi 8 ay uzar. Koşullu salıverme kararını geri alması halinde hükümlünün sonraki suçu işlediği tarihten itibaren başlamak ve hak ederek tahliye tarihini geçmemek koşuluyla sonraki işlediği her bir suç için verilen hapis cezası 2 katı alınacaktır.

Uyuşturucuda denetimli serbestlik kaç yıl?

Geçici düzenleme uyarınca özellikle terör, uyuşturucu ticareti, cinsel saldırı ve istismar suçları, kasten öldürme, yüzün sürekli değişikliğine sebebiyet veren kasten yaralama suçu ve kadına karşı şiddet, işkence ve eziyet suçları ile özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç 'ye kadar işlenen suçlarda, ...

Iyi halden tahliyeye kim karar verir?

Şartla salıvermeden yararlanacak hükümlü hakkında ceza infaz kurumu idaresi tarafından hazırlanan iyi hale ilişkin gerekçeli rapor, şartla salıverme kararını verecek olan infaz hakimliğine gönderilir.

Koşullu salıverme tarihi nasıl hesaplanır?

Örneğin, 10 yıl hapis cezası alan bir hükümlünün koşullu salıverilme/şartlı tahliyesi şöyle hesaplanır: 10 yıl hapis cezasının 1/2'si 5 yıldır. 5 yıl hapis cezasından 3 yıllık denetimli serbestlik süresi düşülür, böylece bu mahkumun 2 yıl cezaevinde kalması gerektiği ortaya çıkmış olur.