Zarf Tamlayıcısına hangi sorular sorulur?

İçindekiler:

  1. Zarf Tamlayıcısına hangi sorular sorulur?
  2. Nesneye hangi sorular sorulur?
  3. Kime neye sorusu?
  4. Edat cümle dışı unsur mu?
  5. Evet Hayır cümle midir?

Zarf Tamlayıcısına hangi sorular sorulur?

Yön, zaman, tarz, sebep, miktar, vasıta ve şart bildirerek yüklemi tamamlayan ve yükleme sorulan “ne zaman, nasıl, niçin, niye, neden, ne kadar, ne şekilde?” gibi sorulara cevap veren söz ya da söz öbekleri cümlede zarf tümleci (zarf tamlayıcısı) olarak kullanılır.

Nesneye hangi sorular sorulur?

Nesne, cümlede öznenin yaptığı iş ve eylemden doğrudan etkilenen ögedir. Düz tümleç olarak da bilinir. Yüklemi geçişli bir fiil olan cümlelerde bulunur. Yükleme "ne", "neyi" ve "kimi" soruları sorularak bulunur.

Kime neye sorusu?

Dolaylı tümleç, yüklemi; yer, yön bakımından tamamlayan öğedir. Yükleme sorulan “kime, kimde, kimden, nereye, nerede, nereden, neye, neyde, neyden” sorularının cevabı olur. Bu sorulara göre, dolaylı tümleç olan öğe “-e, -de, -den” durum eklerinden birini alır.

Edat cümle dışı unsur mu?

Leylâ Karahan, “Cümlenin kuruluşuna katılmayan ve dolaylı olarak cümlenin anlamına yardımcı olan unsurlar” dediği cümle dışı unsurların “bağlama edatları, ünlem edatları, ünlem grupları, hitaplar, ara sözler” olduğunu belirtir.

Evet Hayır cümle midir?

Evet, hayır, peki gibi sözcüklerin ünlem olduğunu söyleyenler, bu sözcüklerin ünlemler gibi cümle değerinde olduğunu, bu nedenle bunları da ünlem sınıfına dâhil etmek gerektiğini (TGS, Karahan, 2011: 620-621) veya cümle içinde bu sözcüklerin cümlenin ögesi olarak gösterilemeyeceğini bu nedenle evet, hayır‟ın ünlem ...