Komisyoncu kime denir?

İçindekiler:

  1. Komisyoncu kime denir?
  2. Komisyonculuk nedir hukuk?
  3. Komisyoncular ne yapar?
  4. Komisyoncunun borç ve yükümlülükleri nelerdir?
  5. Komisyoncu Toptancı ne demek?
  6. Komisyoncu hangi malların alım satımında kendisiyle sözleşme yapabilir?
  7. Komisyon Sözleşmesi ne demek?
  8. Komisyoncu türleri nelerdir?
  9. TBK m 532 ye göre ücret karşılığında kendi adına ve müvekkili hesabına kıymetli evrak ve taşınırların alım ve satımını üstlenen kişiye ne ad verilir?
  10. Simsarlık sözleşme nedir?

Komisyoncu kime denir?

komisyon isleri yapan kimse, simsar. bir ücret mukabilinde, kendi adına ve müvekkili yani ticari işletme sahibi hesabına kıymetli evrak ve eşya alım satımını üstlenen kişidir.bağımsız bir tacir yardımcısıdır.emlakçılar ise hukuken komisyoncu değil, tellaldır.çünkü sadece tarafları bir araya getirirler. ...

Komisyonculuk nedir hukuk?

Alım veya satım komisyonculuğu, komisyoncunun ücret karşılığında, kendi adına ve vekâlet verenin hesabına kıymetli evrak ve taşınırların alım veya satımını üstlendiği sözleşmedir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenen komisyon sözleşmesine, TBK'da yer alan özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, vekâlet hükümleri ...

Komisyoncular ne yapar?

Madde 9- Komisyonlar kendilerine verilen konuları danışma organı olarak inceler ya da hazırladıkları konu ile ilgili bütün iş ve temasları aralarında paylaşarak Oda veya Birim adına yaparlar. Komisyonlar ancak Yönetim Kurulu kararları ve bilgisi doğrultusunda Oda'yı veya Birimi temsil edebilirler.

Komisyoncunun borç ve yükümlülükleri nelerdir?

TBK madde 534'de düzenlenen özen borcu uyarınca komisyoncu, satılmak üzere kendisine gönderilen eşya açıkça ayıplı ise, vekâlet verenin taşıyıcıya karşı haklarının korunması için gerekeni yapmak, zararı tespit ettirmek, olabildiğince eşyayı koruma altına almak ve durumdan vekâlet vereni hemen bilgilendirmekle ...

Komisyoncu Toptancı ne demek?

Kabzımal kelimesinin genel anlamı meyve ve sebze toptancısı ya da komisyoncu olarak biliniyor. Net anlam olarak meyve ve sebze üreticileri ile satıcılar arasında aracılık görevini üstlenen kişi demektir. Kısacası kabzımal kelimesi için meyve sebze üzerine toptancı ya da komisyoncu denilebilir.

Komisyoncu hangi malların alım satımında kendisiyle sözleşme yapabilir?

Borsada kayıtlı veya piyasa fiyatı bulunan kambiyo senetleri veya diğer kıymetli evrakı ya da ticari malları satmaya veya satın almaya yetkili kılınan komisyoncu, iş sahibi tarafından aksine talimat verilmemişse, satın alacağı mal yerine kendi mallarını satabilir veya satacağı malı kendisi için satın alabilir.

Komisyon Sözleşmesi ne demek?

Komisyon sözleşmesi, komisyoncunun ücret karşılığında, kendi adına ve vekalet verenin hesabına kıymetli evrak ve taşınırların alım veya satımını üstlendiği sözleşmedir. ... Bir başka deyişle, komisyon sözleşmesinin tarafları, komisyoncu ve alım/satıma vekalet veren kişidir.

Komisyoncu türleri nelerdir?

Bu türlere;
  • Taşıma işleri komisyonculuğu,
  • Gümrük komisyonculuğu,
  • Alım – satım komisyonculuğu,
  • Sermaye piyasası araçları komisyonculuğu.

TBK m 532 ye göre ücret karşılığında kendi adına ve müvekkili hesabına kıymetli evrak ve taşınırların alım ve satımını üstlenen kişiye ne ad verilir?

Türk Borçlar Kanunu'nun 532.maddesine göre “komisyoncunun ücret karşılığında, kendi adına ve vekâlet verenin hesabına kıymetli evrak ve taşınırların alım veya satımını üstlendiği sözleşme” türüne alım-satım komisyonculuğu denilmektedir.

Simsarlık sözleşme nedir?

Simsarlık sözleşmesi TBK m. 520/I'de; "Simsarlık sözleşmesi, simsarın taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkânının hazırlanmasını veya kurulmasına aracılık etmeyi üstlendiği ve bu sözleşmenin kurulması hâlinde ücrete hak kazandığı sözleşmedir." şeklinde tanımlanmıştır.