Bezm-i zevk ne demek?

İçindekiler:

  1. Bezm-i zevk ne demek?
  2. Bezmi ne demek Osmanlıca?
  3. Bezm-i alem ne demektir?
  4. Bezm-i Hürriyet ne demek?
  5. Bezm-i elem ne demek?
  6. Işret alemi ne demek?
  7. Bezmek kelimesi ne demek?
  8. Kaotik ne anlama gelir?
  9. Beni alem ne demek?
  10. Bezmetmek ne demek?

Bezm-i zevk ne demek?

Bezm-ârâ birl. sıf. Meclisi süsleyen, şenlendiren: Gāyet bezm-ârâ olduğundan hazır olduğu mecliste zevk ve safâ ve şevk ve şetâretin menbaı kendisi olur .

Bezmi ne demek Osmanlıca?

Bir şeyi diş ucuyla ısırma.

Bezm-i alem ne demektir?

1. İçkili, eğlenceli yiyip içme ve sohbet meclisi: Bezme teşrîf eyle ey çeşm-i âfet / Bu şeb hâne halvet eyle muhabbet (Şarkı). Ben mi sâkî olayım bezme dururken sevdiğim (Yusuf Z.

Bezm-i Hürriyet ne demek?

Farsça'da “sohbet meclisi” anlamına gelen bezm kelimesiyle Arapça'da “ben değil miyim” mânasında çekimli bir fiil olan elestüden oluşan bezm-i elest terkibi, “Ben sizin rabbiniz değil miyim” hitabının yapıldığı ve ruhların da “evet” diye cevap verdikleri meclis anlamını ifade eder.

Bezm-i elem ne demek?

Farsça'da "sohbet meclisi" anlamına gelen bezm kelimesiyle Arapça'da "ben değil miyim" mânasında çekimli bir fiil olan elestüden oluşan bezm-i elest terkibi, "Ben sizin rabbiniz değil miyim" hitabının yapıldığı ve ruhların da "evet" diye cevap verdikleri meclis anlamını ifade eder.

Işret alemi ne demek?

İşret Meclisi nedir, önce onu tanıyoruz, bir büyük “saray kurumu”, padişahın huzurunda şairler, sanatçılar ve ileri gelenlerin toplandığı “meclis”. Şarap içiyorlar, musiki dinliyorlar, şiir okuyorlar ve dans ve dâhisi, günümüz argo tabiriyle “alem” yapıyorlar.

Bezmek kelimesi ne demek?

geçişsiz f. (Eski Türk. bez-mek “soğuktan titremek”) (-den) Bıkmak, usanmak, bîzar olmak, gınâ gelmek: Hem okudum hemi de yazdım / Yalan dünyâ senden bezdim (Karacaoğlan). Usandım da bezdim bu tatlı candan / Kuzum kuzum der de meler bir koyun (Kul Mehmed).

Kaotik ne anlama gelir?

Karmaşık, kompleks ve karman çorman kelimeleriyle eş anlamlı olan kaotik, düzensiz manasına gelir.

Beni alem ne demek?

Bezmi Alem Kelimesi Hangi Anlamda Kullanılır? Bezmialem, aslında kurulan meclis anlamında kullanılmaktadır. Yani toplanan sohbet, eğlence, şikayet meclisleri olarak kullanılır. Bezmi, meclis anlamına gelir.

Bezmetmek ne demek?

yemek içmek ve muhabbet etmek için kurulan meclis . tdk'ye göre anlamı "içki meclisi" ya da "dost toplantısı" olan farsça kökenli sözcük. içkili, eğlenceli yiyip içme ve sohbet meclisi.