Türk mitolojisine göre Erlik nedir?

İçindekiler:

  1. Türk mitolojisine göre Erlik nedir?
  2. Umay Ana nedir?
  3. Tengri hangi dil?
  4. Kara Tengere nedir?
  5. Türk mitolojisinde yeraltı dünyasının hakimi kimdir?
  6. Gök Tengri nedir kısaca?

Türk mitolojisine göre Erlik nedir?

Erlik Han - Türk ve Altay mitolojisinde kötülük yapan Tanrı ruhudur. Erlik Han Gök Tanrı'nın oğlu ve eski Türklerin inancı Tengricilikte yeraltı aleminin efendisidir. (Yerlik/Erlik de denir).

Umay Ana nedir?

Umay ya da Umay Ana, Türk mitolojisinde Ülgen ile beraber Gök Tanrı'dan sonra gelen ikincil Tanrıça. Çocukları, bebekleri ve hamile kadınları koruyan bu Tanrıçayı tanıyalım. türk mitolojisinde tarihsel izlerine ilk kez orhun yazıtları'nda rastladığımız umay/umay ana adlı bir ruh/iye/tanrıçadan bahsedilir.

Tengri hangi dil?

Tengri (Eski Türkçe): Gök (tanrısı). Eski Türkçe kaynaklarda Gök anlamına geliyor. Aynı cümle bilinmeyen bir zamandan beri bugünkü anlamı ile Tanrı biçiminde kullanılıyor. Tenger Etseg (Moğolca): Gök Baba.

Kara Tengere nedir?

Kişioğullarının bulunduğu bizim dünyamız, en küçük dünyadır. Adına, Kara Tengere Dünyası denilir. Bu dünyayı, May-Tere yönetir. Cehenneminin adı, Kara Teş'tir.

Türk mitolojisinde yeraltı dünyasının hakimi kimdir?

Türklerde ve Buryatlada Erlik Han, Moğollarda Erlik veya Homun Han, Kalmıklarda Erlik veya Homın Han, Tuvalarda Erlik veya Lovun Han, Hakaslarda Erlik veya Irlık, SibiryalIlarda Arsan Dolay olarak adlandırılır. Türk mitolojisinde kötülüğün, ölümün, ölülerin ve yeraltının tanrısıdır.

Gök Tengri nedir kısaca?

Orta Asya'nın uçsuz bucaksız bozkırlarında yaşayan Eski Türklerin inancı, Gök Tanrı = Kök Tengri inancıdır. Eski Türkçede Tanrı sözcüğü Tengri biçiminde söylenirdi (ayrıca Tengri sözcüğü, gök anlamına da gelirdi). ... Buna bağlı olarak da, Kök Tengri/Gök Tanrı deyimi Ulu Tanrı, Yüce Tanrı anlamlarına gelir.